Amíg ilyen a járványhelyzet, sok tanár még sztrájkolna is, ha vissza kellene menni az iskolába

Amíg ilyen a járványhelyzet, sok tanár még sztrájkolna is, ha vissza kellene menni az iskolába

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként fertőtlenítést végez a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonája a fővárosi Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában 2021. március 17-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életveszélyes lépésnek tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy áprilisban kinyitnák újra az iskolákat. Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt ígérte: ha meglesz a 2,5 millió beoltott magyar, egy héten belül kinyitnak az iskolák, a tanárokat pedig beoltják az újranyitás előtt.

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője azonban arról beszélt az ATV-nek, hogy szerintük még akkor sem alakulna ki addigra a védettség, ha azonnal megindulna a dolgozók beoltása. Ráadásul ők gyerekekkel dolgoznak, akikről tudni lehet, hogy még nagyon sokáig nem lesznek beoltva.

A PDSZ indított egy felmérést is, amelyen eddig több mint ötezren vettek részt, és erről is elárultak néhány részletet. Nagy Erzsébet elmondása szerint a pedagógusok 24 százaléka már átesett a koronavírus-fertőzésen, ugyanakkor 87 százalékuk még nem kapott oltást.

Azt is megkérdezték kollégáiktól, hogy visszamennének-e dolgozni, erre nagyon sokan azt mondták, hogy semmiképpen sem, és a válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy akár sztrájkba is lépne annak érdekében, hogy ilyen járványügyi adatok mellett ne kellejen jelenléti oktatásban részt venni.

Mint megírtuk, korábban a kormány azon az állásponton volt, hogy a tanárok nem kaphatnak soron kívül oltást. Ez mostanra megváltozott, az érintett oktatási-nevelési dolgozókat arra kérte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy regisztráljanak a védőoltásra, mert enélkül ők sem kaphatják meg a vakcinát. Ebből azonban nem derül ki, hogy az oltást igénylő, nem tanító-nevelő vagy gondozó munkát végzőkre (például a technikai személyzet vagy az adminisztrációban dolgozók) vonatkozik-e a soron kívüli oltás lehetősége, és az sem, hogy technikailag hogyan fog lezajlani a pedagógusok előre sorolása az oltási rendben. Az oktató-nevelő, illetve gondozó munkát végzők összesen 159 ezren vannak Magyarországon.