Egyetemátalakítás a járvány alatt: tiltakozik az Akadémiai Dolgozók Fóruma

Egyetemátalakítás a járvány alatt: tiltakozik az Akadémiai Dolgozók Fóruma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határozottan tiltakoznak az ellen, hogy a kormány a legsúlyosabb járványhelyzetben nyújtsa be a felsőoktatás átalakítását célzó javaslatát. Ráadásul úgy, hogy annak tartalmáról semmilyen szélesebb körű egyeztetés nem történt – írta Facebook-oldalán az Akadémiai Dolgozók Fóruma.

A szervezet Sumpf István egyetemi modellváltásokért felelős kormánybiztos nyilatkozatára reagált, aki a hvg tudósítása szerint egy online szakmai webináriumon azt mondta: március 30-án benyújtják az újabb modellváltó egyetemekre vonatkozó szabályozást. Ismert, hogy év elején három nagy tudományegyetem, a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetem szenátusai is megszavazták, hogy az egyetemek alapítványi fenntartásba kerüljenek, és további intézmények is jelezték ez irányú szándékukat, mint a Semmelweis, a Budapesti Gazdasági, az Óbudai, illetve a Nyíregyházi, legutóbb pedig a Testnevelési Egyetem.

– Nyilvánvalóvá vált, hogy az egyes egyetemek eljárási szempontból is megkérdőjelezhető módon úgy szavazták meg a modellváltást, hogy annak tényleges tartalma nem volt ismert, és nem is lesz hozzáférhető a jogszabály szövegének benyújtásáig.Emlékeztetünk az MTA hasonló esetére, amikor a kutatóhálózat jogellenes elvételén túl az előkészítetlen jogszabályok önmagukban is bizonytalanságot teremtettek, és súlyos károkat okoztak.Felszólítjuk tehát Stumpf Istvánt és a kormányt, hogy a kialakult súlyos helyzettel, amelyben a korlátozások miatt a tudományos közösség és az egyetemi polgárság nem tudja hatékonyan képviselni az érdekeit, ne éljenek vissza.Ez az eljárás egy újabb történelmi bűn, aminek a következményeit az első adandó alkalommal orvosolni kell – írta az Akadémiai Dolgozók Fóruma.

A modellváltások koordinálásával januárban bízta meg Orbán Viktor miniszterelnök a korábbi alkotmánybíró Stumpf Istvánt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.