Gulyás Gergely: Legkorábban április közepén nyithatnak az iskolák

Gulyás Gergely: Legkorábban április közepén nyithatnak az iskolák

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 31-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkorábban április 12-én vagy 19-én nyithatnak újra az iskolák a jelenlegi számítások szerint – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Mindez attól függ, mikorra érjük el a 2,5 millió beoltottat. Az, hogy a boltokban, üzletekben lesznek-e szigorúbb szabályok, az operatív törzs pénteki ülésén derülhet ki. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezúttal is azt állította, hogy bár sokan vannak kórházban és megfeszített munkát végeznek az egészségügyi dolgozók, nincs kapacitáshiány. Lapunk kérdésére azt is egyértelművé tette, hogy nincs szükség nemzetközi segítségre.

Európai Uniós csúcstalálkozó lesz csütörtökön, ennek a témája is a járványkezelés – ezzel kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint azt látni, hogy a harmadik hullámban a fertőzések száma továbbra is növekszik egész Európában, de „sajnos a helyzet Magyarországon is rossz”.

Szavai szerint itthon a helyzet komoly, de az egészségügyi ellátórendszer képes biztosítani az ellátást még a jelenleginél magasabb számok mellett is. Gulyás Gergely azt mondta, hogy 1678 lélegeztetőgéppel felszerelt szabad ágy van, míg 10 441 lélegeztető nélküli szabad ágy. A kapacitásokat pedig tovább tudják bővíteni. – Megtettünk mindent azért, hogy az élő erő is elég legyen – fogalmazott a miniszter.

Mint kiderült, 650 ezer olyan nyugdíjas van, aki még nem regisztrált az oltásra, őket a tiszti főorvos levélben kereste meg.

Az uniós vakcinaszállítmányok „rendkívül bizonytalanul” érkeznek, de áprilisban minden korábbinál több oltóanyag jön majd. Ez annak is köszönhető, hogy a keleti vakcinákból is sok fog beérkezni. – Szeretnénk, ha az áprilisi hónapban nagyot léphetnénk előre – mondta. Az orosz vakcináknál is volt késés, de a kormány örülne, ha a nyugati oltóanyagok esetében is legfeljebb ilyen csúszás lenne.

A kormány döntött: ha a 2,5 milliót eléri a beoltottak száma, akkor kinyithatnak az iskolák. A számítások szerint ez azt jelenti, hogy legkorábban április 12-én vagy 19-én lehet nyitás. Az iskolák nyitása előtt beoltják a tanárokat és óvónőket, ez persze a regisztrációhoz van kötve. Az érettségik kapcsán a miniszter azt mondta, hogy a tervek szerint május elején írásbeli, június elején szóbeli vizsgák lesznek. Reálisnak látszik, hogy május végéig mindenkit beoltanak, aki szeretné, de a helyzetet természetesen vizsgálják folyamatosan.

A miniszter kitért a kereskedelmi kamara javaslatára, hogy 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhasson a boltokban. A kormány arra kérte az operatív törzset, hogy vizsgálja meg ennek életszerűségét és alkalmazhatóságát, erről pénteken születhet döntés. Csak akkor határozhatnak így, ha ez nem okoz majd tumultuózus jeleneteket.

Nagyon aggasztónak nevezte Gulyás Gergely a mostani számokat, de abban bíznak, hogy az idősek beoltása után radikálisan csökkenni fognak a halálozási számok.

A kérdéseknél szóba került az ellenzék, a miniszter ezúttal is arról beszélt, hogy a baloldal egy része oltásellenes. Ám szavai szerint mindenki biztos lehet abban, hogy Magyarországon csak a bevizsgált vakcinával oltanak. – Mindenki biztos lehet abban, hogy biztonságos és védettséget nyújt – fogalmazott. Minden oltásra szükség van és mentesíteni kellene a témát a pártpolitikától.

Azt a nyitási tervvel együtt fogják nyilvánosságra hozni, hogy milyen lehetőségekkel jár majd a védettségi igazolvány.

A tetőzés időpontjáról számtalan vélemény van. Általában a szennyvízben található vírusanyagból is lehet következtetni, itt azt látni, hogy ennek mértéke napok óta stagnál vagy csekély mértékben csökken. – Közel lehetünk a harmadik hullám legmagasabb pontjához – fogalmazott a miniszter.

Kapott kérdést Gulyás Gergely a friss kormányrendeletről, amelynek köszönhetően a háziorvosok is bevonhatók a kórházi ellátásba. Ez azonban elmondása szerint egyelőre egy elvi lehetőség.

A kórházi túlterheltségről is kérdezték a minisztert. Erre azt mondta, hogy sokan vannak kórházban, de mindenki megkapja a megfelelő ellátást. Az szerinte nem igaz, hogy ne lenne elegendő szakember vagy valaki nem kapná meg az ellátást. Az Országos Kórházi Főigazgatóság akciójára már 500 önkéntes jelentkezett, bevonták a védekezésbe az orvostanhallgatókat és a rezidenseket, lehetővé tették a magánszektorban dolgozók bevonását is. Ez utóbbi eddig nem történt meg.

Kiderült a kormányinfón, hogy amennyiben egy háziorvosnál maradt oltóanyag és már minden, a praxisában lévő időst beoltott, akkor felhívhat akár jóval fiatalabbakat is. A háziorvosoknak nagy szabadságuk van, a lényeg, hogy minél többen megkapják a vakcinát.

Nem igaz az a hír, hogy a tankerületek ellenőrizhetnék a pedagógusok számítógépein lévő magántartalmakat – mondta Gulyás Gergely, reagálva a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének korábbi közlésére. Ugyancsak nem a járványhoz kapcsolódik, hogy az önkormányzatok mennyi pénzt kaptak a kormánytól, függ-e attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti polgármester áll a város élén. Gulyás Gergely szerint több kifizetés történt már az ellenzéki városokban.

Visszakanyarodva járványhoz, a várandós kismamák és a szoptatós anyukák esetleges oltása is szóba került. Korábban az volt a tudományos vélemény, hogy a kismamák ne kapjanak oltást, de ezt most felülvizsgálják és az orvosi protokoll változhat is. A vizsgálatnak néhány napon belül lehet eredménye.

Mint kiderült, itthon alacsony az újrafertőződések száma. A mutációk közül egyértelműen a brit mutáns hordozza a legnagyobb veszélyt, mert gyorsabban terjed és a fiatalokat is nagyobb számban érte el, mint a korábbi vírustörzs. Egyes vélemények szerint a mostani fertőzések 80 százalékát már ez okozza.

A helyzet komoly és a megbetegedések száma jelentős, ezt napról-napra adatok támasztják alá. A legmagasabb halálozásról szóló hírek ugyanakkor Gulyás Gergely szerint nem felelnek meg a valóságnak. Arra hivatkozott, hogy országonként eltérő, kik számítanak a koronavírus áldozatának. Ezúttal is a többlethalálozásokat vette alapul, mint objektív mérőszámot: eszerint Magyarországon 2020-ban 8,7 százalékkal haltak meg többen mint az előző évben, míg az EU országaiban átlagosan ez a szám 10,6 százalék. Kiemelte azt is a miniszter, hogy nálunk nem voltak kapkodva meghozott kormányzati döntések. – A magyar járványkezelés intézkedései következetesek, megtervezettek – mondta.

Azt álhír-terjesztésnek nevezte, hogy lenne, aki nem kap a kórházban megfelelő ellátást. Kiderült az is, hogy jelen pillanatban 1784-en vannak intenzív osztályon. Ez nem azonos a lélegeztetett betegek számával.

Néhány újság a vágyait összetéveszti a valósággal és a vágyakat a kormány elleni gyűlölet határozza meg – ezt mondta Gulyás Gergely lapunk azon kérdésére, milyen adatok esetén fontolhatja meg a kormány, hogy nemzetközi segítséget kérjen. A miniszter erre azt mondta, hogy az egészségügy rendkívüli próbatétel előtt áll, de egyelőre helytáll, nincs szükség nemzetközi segítségre.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.