Polgármestersége alatt létrehozott étteremből profitál Papcsák Ferenc

Polgármestersége alatt létrehozott étteremből profitál Papcsák Ferenc

Papcsák Ferenc, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. június 9-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zugló volt fideszes polgármestere tett javaslatot egy városligeti épület és kert bérbeadására, amelyet rendkívül kedvező feltételekkel nyert meg a Monsoon Rain nevű vállalkozás, amelyben később Papcsák Ferenc cége is részesedést szerzett – írja a 24.hu.

A Városligeti-tó partján egy műemléki védelem alatt álló épületben működik a Nyereg nevű vendéglátóipari egység. Az épület és a hozzá tartozó 800 négyzetméteres kert bérbeadására a Városliget-törvényt parlamenti képviselőként benyújtó Papcsák Ferenc zuglói polgármester tett javaslatot 2011-ben, és most a volt polgármester közvetlenül is profitál az étteremből derül ki a 24.hu cikkéből.

A hírportál emlékeztetett: a javaslat elfogadását követően a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. hamarosan ki is írta a pályázatot az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra, amit aztán néhány héten belül – egyedüli jelentkezőként – a Monsoon Rain nevű vállalkozás nyert meg. A szerződés elővásárlási jogot adott a cégnek, rábízta az épület felújítását, és 2029. december 31-ig biztosította, hogy mindössze havi 100 ezer forintos bérleti díjért használhassa az ingatlant.

A vállalkozás számára igen előnyösre hangolt szerződésre már a megkötése idején is felfigyelt a sajtó és az akkori zuglói ellenzék. A hvg.hu 2011-es cikke szerint a Monsoon Rain úgy nyerte meg a tendert, hogy nem tudott eleget tenni a kiírási feltételeknek. A vagyonkezelő ugyanis eredetileg egymilliárd forintos nettó árbevételt írt elő a megelőző három üzleti évre, a Monsoon Raint azonban csak néhány hónappal a pályázat kiírása előtt alapították, és a szerződéskötés idején nulla forintos árbevétel mellett csak veszteséget tudott felmutatni.

A Monsoon Rain Kft.-ben 2017-ben kapott kisebbségi részesedést Papcsák Ferenc egyik vállalkozása. A Pannon Census Kft. a nyereség 25 százalékát zsebelheti be. A 24.hu azt is írja: az E-beszámolón közzétett jegyzőkönyvek szerint az egykori polgármester személyesen vett részt a Monsoon Rain taggyűlésein, ahol arról döntöttek, hogy a kisebbségi tulajdonos 2018-ban 5,75 millió, 2019-ben pedig 20 millió forintos osztalékot kap a Nyereg előző évi nyereségéből.

A Monsoon Rain Kft. a 2019-es üzleti évben 333 millió forintos rekordforgalom mellett 87 milliós nyereséget ért el. A 2020 nyarán megtartott közgyűlésen azonban – a hírportál szerint vélhetően a járványügyi korlátozások miatt – a tulajdonosok úgy döntöttek, nem veszik ki a nyereséget.

A hatályos zuglói közterület-használati rendelkezések szerint – amelyek 200 forint/négyzetméter/nap bérleti díjat írnak elő a kiemelt területen lévő teraszos helyek számára – egyébként több mint 4 millió forintot kellene fizetnie a helynek havonta.

Papcsák miután 2014-ben elvesztette a zuglói polgármesteri posztot, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke lett, a jegybanktól havi 3,5 milliós fizetést kap. Nemrég a felszámolói üzletbe is beszállt. A múlt héten a Direkt36 írta meg, hogy a kormány újraosztotta a pandémia miatt várhatóan nagy prosperitás előtt álló területet, az intézkedéssel pedig több fideszes politikus és a kormányhoz közeli ember kerülhet be a felszámolói körbe. A nyertesek között van egy Fejérvári-ház Kft. nevű cég is, amely Papcsák résztulajdonába tartozik.