Több évre szóló, több ezer milliárdos megállapodás a kormány és a főváros között

Több évre szóló, több ezer milliárdos megállapodás a kormány és a főváros között

Fürjes Balázs és Kiss Ambrus

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt heti kormány és főváros közötti egyeztetés folytatásaként lezajlott csütörtöki Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán több pontban is sikerült megállapodni – ezt Fürjes Balázs államtitkár és Kiss Ambrus, általános főpolgármester-helyettes jelentették be közös sajtótájékoztatójukon. Vannak azonban még vitás kérdések és a kormányzati elvonásokról szóló tárgyalás is hátravan. Karácsony Gergely főpolgármester a megegyezést akkor tekinti érvényesnek, ha azt a kormány közzéteszi a hivatalos értesítőben, mert mint írta, „az elmúlt egy év alapján a szóban kimondott ígéretek megtartása – udvariasan fogalmazok – kérdéses”.

– Mindig is azt gondoltuk, hogy sikeres Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország. A kormánynak és a főváros vezetésének a politikai különbözőségek ellenére is együtt kell működnie a budapestiek érdekében – közölte Fürjes Balázs a fővárossal zajlott tárgyalás utáni online sajtótájékoztatón. A Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szavai szerint a fejlődéshez pénzre és partnerségre van szükség.

A kormány egy ötpontos megállapodás-tervezettel érkezett az ülésre, ehhez a fővárosnak voltak javaslatai és végül megállapodás született. Ebből már több is ismert volt, de összegezve a következőkről döntöttek:

  • Az európai uniós fejlesztési pénzekből 2021 és 2027 között 3000 milliárd forintot kaphat Budapest és az agglomeráció. A pénzt elsősorban az egészségügy, a közlekedés és a fővárosi egyetemek fejlesztésére, valamint a város zöldítésére költik majd.
  • Az Egészséges Budapest programra a kormány 42 milliárd forintot fordít, 10 milliárdot a kerületi önkormányzatok kapnak. Ebből jut a főváros által elindított CT- és MR-programra, aminek lényege, hogy minél előbb ellátáshoz jussanak, akiknél felmerül bármilyen daganat gyanúja.
  • A kormány 5 év alatt összesen 39 fővárosi és agglomerációs kirándulóhelyen, 20 millió négyzetméteren hajt végre parkosítást vagy éppen játszótérfejlesztést.
  • A pesti alsórakpart megújul a Margit-hídtól a Fővám térig, meghosszabbítják budai fonódó villamos pályáját dél felé és a kelenföldi buszpályaudvar is megújul.
  • Elfogadtak egy budapesti és agglomerációs vasúti stratégiát, amelynek célja hogy jóval nagyobb szerepet kapjon a kötöttpályás közlekedés az agglomeráció és Budapest belső részei között.

Karácsony Gergely a tárgyalások után a Facebook oldalán azt írta: „persze, hiszem, ha látom”. – A megegyezést akkor tekintem érvényesnek, ha azt a kormány közzéteszi a hivatalos értesítőben, az elmúlt egy év alapján a szóban kimondott ígéretek megtartása – udvariasan fogalmazok – kérdéses – közölte. Egyúttal bírálta, hogy a kormány úgy kommunikál, mintha valamiféle kegyet gyakorolna azzal, hogy az uniós forrásokból Budapesten is hajlandó költeni. – Úgy tesz, mintha ez a kormány pénze lenne. Szerintünk meg a kormánynak nincs pénze, a magyar és az európai adófizetőknek van, a kormánynak az a kötelessége, hogy ezt okosan, a jövőt szolgálva és átláthatóan használja fel – tette hozzá.

Vannak azonban még nyitott ügyek, ilyen a Galvani-híd és a Városliget kérdése, valamint a Biodóm. Kiss Ambrus azt is hozzátette, hogy a járványkezelés címén hozott kormányzati elvonásokról most nem tárgyaltak, ez jövő héten történhet meg.