Válaszolt Hadházynak a legfőbb ügyész: Két gyanúsított is van a Bicskén eltűnt 500 millió ügyében + Videó

Válaszolt Hadházynak a legfőbb ügyész: Két gyanúsított is van a Bicskén eltűnt 500 millió ügyében + Videó

Molnár Dániel, a Momentum bicskei szervezetének vezetője, Tompos Márton, a Monentum helyi képviselője és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a 2021. március 25-i Korrupcióinfón (Forrás: Magyar Hang Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HELYREIGAZÍTÁS: A 2021. 03. 25-én „Válaszolt Hadházynak a legfőbb ügyész: Két gyanúsított is van a Bicskén eltűnt 500 millió ügyében” címmel közzétett írásunkban valótlanul híreszteltük, hogy a Danubia Pharma Kft-nek köze van ahhoz a bicskei beruházáshoz, amely kapcsán 500 millió forint támogatást elloptak. Valótlanul híreszteltük írásunkban azt is, hogy a Danubia Pharma Kft. a kínai vakcinák beszerzésével több tízmilliárd forintot lopott, illetve, hogy a Danubia Pharma Kft. egy olyan cégcsoport tagja, amellyel szemben a bicskei 500 millió forintos támogatás miatt nyomozás folyik.

HELYREIGAZÍTÁS: A 2021. 03. 25-én „Válaszolt Hadházynak a legfőbb ügyész: Két gyanúsított is van a Bicskén eltűnt 500 millió ügyében” címmel közzétett írásunkban valótlanul híreszteltük, hogy a Q Pharma Kft. annak ellenére nem valósított meg egy beruházást Bicskén, hogy ehhez 500 millió forint támogatást felvett. Ugyancsak valótlanul híreszteltük azt is, hogy a Q Pharma Kft-vel szemben az ellopott 500 millió forint miatt nyomozás van folyamatban.
Az általunk közzétettekkel szemben a valóság az, hogy bár a Q Pharma Kft. 2014-ben 496 millió forint pályázati támogatás lehívására vált jogosulttá a projekt kivitelezéséhez, de 2015. 05. 20-án a Nemzetgazdasági Minisztérium hozzájárulásával átadta a projekt megvalósítását a támogatás lehívásának lehetőségével együtt egy zöld energiával foglalkozó társaságnak. Mivel az átadásig a Q Pharma Kft. részére a támogatás részbeni folyósítása sem történt meg, ezért az általunk híreszteltekkel ellentétben az 500 millió forintból egyetlen forint sem került a Q Pharma Kft-hez. A szóban forgó GOP-3.2.1-11-2013-0003 azonosító számú pályázathoz kapcsolódó beruházás körülményeit az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2016-ban részletesen kivizsgálta, és a Q Pharma Kft. vonatkozásában a Hivatal sem talált szabálytalanságot, mint ahogyan a céggel szemben nyomozás sincsen folyamatban.

***

Amint arról a lapunk már korábban beszámolt, a kínai vakcinabeszerzésben érdekelt magyar vállalkozás körüli cégháló egyik tagja már korábban részese volt egy beruházásnak, amelyhez ötszázmillió forintos uniós támogatást kaptak, azonban semmi nem valósult meg a fejlesztésből. Csütörtökön az évekkel ezelőtt tervezett, de el nem készült bicskei beruházás helyszínén tartott korrupcióinfót Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. 

Tompos Márton, a Momentum KorrupcióVadász munkacsoportjának vezetője elmondta, az érintett cég vezetője korábban tápszergyár építésére kapott uniós támogatást, de abból mindössze 59 fúrt lyukra  tellett. 

Molnár Dániel, a Momentum bicskei szervezetének vezetője, önkormányzati képviselő szerint a mai esemény azért fontos, mert a vakcinabeszerzés mögötti cégháló és egy meghiúsult bicskei beruházás között összefüggés mutatható ki.  2014-ben a fideszes országgyűlési képviselő harsányan bejelentette, hogy egy gyógyszeriparban érdekelt magyar cég több tízmilliárdos beruházással munkahelyeket fog teremteni. Aztán éveken keresztül semmi nem történt, majd megjelent egy teljesen más cég, és felhúzott egy teljesen más épületet. Az ügyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő derítette fel.

– A legújabb információval kezdem, Polt Pétertől megérkezett a válasz a beruházással kapcsolatos kérdésemre, és eszerint két gyanúsítottja van az ügynek. Egy régebbi, ötszázmillió forintos lopást össze lehet kötni a kínai vakcinabeszerzés több tízmilliárd forintos lopásával. A kínai vakcina beszerzésével kapcsolatosan annyit tudunk, hogy a magyar állam által megbízott vállalkozás kétszer olyan drágán adta tovább az államnak a vakcinát, mint amennyiért Szenegál beszerezte. A mostani több tízmilliárd forintos lopás szálai összeérnek egy több évvel ezelőtti 500 millió forintos lopással – magyarázta a részleteket a képviselő.

Lapunk megszerezte a Polt Péter legfőbb ügyész által Hadházy Ákos képviselőnek küldött választ, melyet ezúton közzé is teszünk:

Hadházy külön kiemelte, hogy a magyar állam egy olyan cégcsoport egyik tagjának adta a kínai vakcinabeszerzési megbízást, amellyel szemben nyomozás folyik. A történet lényege, hogy a cégháló egyik tagja ötszázmillió forintos uniós támogatást kapott egy beruházásra, a minisztérium készre igazolta azt, a pénzt kifizették, de akkor abból a beruházásból semmi nem valósult meg.

– Az, amit most látunk a hátunk mögött, az egy másik kft.-nek az üres építménye. Az is biztos, hogy nem létesült 200 munkahely, ahogy azt az eredeti pályázatban megígérték – tette hozzá Hadházy. Majd arról beszélt, hogy a kínai vakcinaügylet jelentős részét mostanára sikerült felderíteni, már csak a beszerzési számlát kell megszerezni, és akkor a kormányváltást követően ez lehet ez első olyan korrupciós ügylet, amelyet gyorsan fel lehet deríteni, és megkérdezni az illetékest, hogy ki adta nekik a megbízást. A hírek szerint a miniszterelnök környezetében nagyon magasra vezetnek a szálak.  

A Magyar Hang kérdésére Molnár Dániel elmondta, a tervezett, eredeti beruházás helyén végül felépült, funkció nélküli épületet építő cég mindössze egyetlen főt foglalkoztató offshore hátterű vállalkozás.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.