Aggódik Zacher Gábor, szerinte meglesz még ennek a böjtje

Aggódik Zacher Gábor, szerinte meglesz még ennek a böjtje

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A toxikológus szerint iszonyú felelőtlen a hozzáállás, hogy a jó idő megérkeztével úgy megindultak az emberek, mintha nem lenne járvány.

– Tele a rakpart, az emberek harmada maszk nélkül. Ennek meglesz a böjtje, sokan még mindig nem érzik át, hogy mennyire súlyos a helyzet – mondta az Index megkeresésére Zacher Gábor. A hatvani kórház főorvosa úgy látja, hogy a rakparton sétálók hetven százaléka életerős fiatal volt szombat délután.

Az emberek látszólag azt hiszik, minden rendben, de egyáltalán nincs minden rendben – figyelmeztetett a főorvos. Mint hozzátette, szemlátomást az a legnagyobb probléma, hogy erről a betegségről még mindig nincsenek konkrét információik az embereknek.

– Nem látják a kórházakban zajló óriási küzdelmet. És erre nem a szenzációhajhászás miatt lenne szükség, hanem egyszerűen az embereknek látniuk kellene azt, hogy a koronavírus okozta megbetegedésnek mi lehet a következménye, hogy hogyan küzdenek a betegek, és hogyan küzdünk mi az életükért. Emberközelivé kell tenni a betegséget, hogy mindenki megértse, milyen súlyos a helyzet – mondta a főorvos, hozzátéve: a fiatalok pláne nem látják, hogy nagy a baj.

– A budapesti látkép szerint a fiataloknak csak az nem jut eszükbe, hogy a jövő héten lehet, hogy a második emeletre sem tudnak majd felsétálni. A hatvani kórházban – ahol csupán 130 ágy áll a koronavírusos betegek rendelkezésére – is ápolunk 1993-as, 1997-es és 2001-es születésű koronavírusos beteget. Látniuk kellene az embereknek, hogy mit élnek át! – mondta Zacher Gábor.

A főorvos amiatt is aggódik, hogy közeleg a húsvét, jön a jó idő, és az emberek megindulnak majd, kirándulnak, rokonokat látogatnak, jönnek-mennek.

Mint megírtuk, már 11 779 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen. Szombaton megjelentek azok a kormányrendeletek, amelyekből kiderül, hogy a jelenlegi korlátozások maradnak április 8-ig, amely a húsvéti időszakot is magában foglalja, de számos jel utal arra, hogy az emberek már ráuntak a korlátozásokra, és egyre fegyelmezetlenebbek.