Átpolitizált oltópontok

Átpolitizált oltópontok

Koronavírus elleni védõoltásra érkezik egy páciens a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház oltópontotjához 2021. március 23-án (Fotó: MTI/Varga György)

Szombathely önkormányzata hiába alakított ki városi oltópontokat, nem nyithatta meg azokat, mert a járási hivatal népegészségügyi osztálya nem hagyta jóvá az oltópontok használatát. Az eset hamar az országos politikai viták középpontjába került: a kormány túlbuzgóságot vetett a városvezetés szemére, és úgy érvelt, nincs szükség újabb oltópontokra, hiszen nem oltópontokból, hanem oltóanyagból nincs elég. A szombathelyi háziorvosok viszont úgy vélik: rendelőik alkalmatlanok az oltás lebonyolítására.

Az orvosok levélben sürgették az oltópontok mielőbbi megnyitását, arra hivatkozva, hogy azokban rendelési időn kívül, a szabályokat betartva, a többi pácienstől térben és időben is elkülönítve tudnának oltani. Orbán Viktor miniszterelnök azonban ragaszkodott ahhoz, hogy nincs szükség önkormányzati oltópontokra, ugyanakkor azt is elmondta: arra kérte a megyeszékhely közigazgatási vezetőjét, menjenek ki azokhoz a háziorvosokhoz, akiknél a rendelő nem alkalmas a tömeges oltások lebonyolítására és adjanak meg nekik minden segítséget.

Mindeközben ezt a problémát máshol már sikerült az önkormányzat közreműködésével megoldani: nem a szombathelyi volt az első település, ahol önkormányzati oltópontot alakítottak ki, és az ilyen megoldások ellen korábban a kormánynak sem volt kifogása.

  • Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban alakítottak ki oltópontot
  • Budapest XVI. kerületében az Erzsébetligeti Színház működik oltópontként március eleje óta
  • A független vezetésű Dunaföldváron szintén kialakítottak egy oltópontot

A teljes cikket a Magyar Hang március 26-án megjelent 2021/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!