Olyanokat is beoltottak a Semmelweis extra oltópontjain, akik nem igazolták, hogy kismamák

Olyanokat is beoltottak a Semmelweis extra oltópontjain, akik nem igazolták, hogy kismamák

Képünk csak illusztráció! (Fotó: freestocks/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas a sor alakult ki szombaton a Semmelweis Egyetem és a Rókus kórház oltópontjainál, miután pénteken kiadtak egy közleményt, hogy az egyetem extra oltópontot alakít ki a terhes nőknek és szoptatós anyáknak, ahol Merkely Béla rektor utasítása szerint soron kívül kapják meg a Pfizer vakcinát– írja a Telex.

A Népegészségügyi Központ ugyanis engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását. A kismamák a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát. 

Mint kiderült, hiába kommunikálta az egyetem minden csatornáján egyértelműen, hogy csak a már regisztrált, beutalóval érkező kismamákat és a Semmelweis Egyetemen kezelt kismamákat oltják, mégis sok százan beálltak az egyre fejlődő sorba az oltópont előtt. Így aztán az egyetemi oltópont áldozatos munkatársai úgy döntöttek, szombaton nem küldik el a jogalap nélkül érkezőket, és beoltottak mindenkit, aki érkezett, azt is, aki figyelmen kívül hagyta egyértelmű kérésüket – derül ki a Telex híradásából.

– Nagyon emberségesek voltak az oltóponton, előrevettek a sorban, mert látszik, hogy nagyon terhes vagyok. A szülés után kapom a második oltást – mondta a portálnak egy anyuka a Klinikáknál.

A sorban az az információ terjedt a kismamák között, hogy vasárnap már csak a beutalóval érkezőket fogadják. 

Frissítés:

A Semmelweis Egyetem közölte, hogy szombat délutánig hivatalosan mintegy 100 fő számára foglaltak időpontot az egyetemi oltópontokra, ugyanakkor ennek a létszámnak a többszöröse jelent meg. Késő délutánig mintegy közel ezer oltást adtak be az egyetem munkatársai – tették hozzá.

„A Semmelweis Egyetem elhivatott annak érdekében, hogy mielőbb minél több leendő és szoptató édesanya megkaphassa a védőoltást, ugyanakkor az oltások zavartalanságának biztosítása és a várakozási idők csökkentése érdekében priorizálni szükséges. Így a nagy érdeklődés miatt a továbbiakban csak azokat a várandósokat oltja be az egyetem a hétvégén, akik a megfelelő beutalóval és várandósgondozási kiskönyvvel érkeznek. A szoptató kismamáktól azt kéri az intézmény, hogy leírt módon a jövő hétre kérjenek maguknak időpontot" – áll a közleményben.