Galgóczi: Ha az oltás után már kialakult a védettség, a nagyszülőkhöz lehet menni

Galgóczi: Ha az oltás után már kialakult a védettség, a nagyszülőkhöz lehet menni

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. november 27-én (Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője szerint még mindig a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért továbbra is fontos az emberek fegyelmezett viselkedése, a korlátozó, higiénés szabályok betartása.

Még mindig a koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, az elmúlt napon is csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának. Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, a következő napok, hetek is nehezek lesznek, és továbbra is fontos az emberek fegyelmezett viselkedése, a korlátozó, higiénés szabályok betartása.

Mint mondta, most az a fontos, hogy megakadályozzák és lassítsák a járvány további terjedését, és csökkenjen a terhelés az egészségügyi rendszeren. Galgóczi Ágnes arról is beszélt, hogy a hétvégén is folytatódik a védőoltások beadása, eddig 1 millió 900 ezer ember kapta meg az oltást, és több mint hatszázezren már a második dózist is.

Az NNK osztályvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövő héten elkezdődik a pedagógusok oltása, aki még nem regisztrált, de szeretne oltást kapni, március 29-ig regisztrálhat a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon. A szakember aláhúzta, hogy a húsvétra készülődés és a húsvéti ünnepek során is fontos a járványügyi és higiénés szabályok betartása, tehát kerülni kell a zsúfolt helyeket, be kell tartani a szociális távolságot és fontos a kézmosás, kézfertőtlenítés, maszkviselés.

– Húsvétkor lehetőleg csak a szűk család találkozzon, de ha az oltás után már kialakult a védettség, a nagyszülőkhöz lehet menni – mondta Galgóczi Ágnes, azt javasolva, hogy a családon belül is tartsuk be a járványügyi szabályokat.