Petíciót indít a Párbeszéd a Szabolcs utcai hajléktalankórház megmentéséért

Petíciót indít a Párbeszéd a Szabolcs utcai hajléktalankórház megmentéséért

Hajléktalan férfi Budapesten (Fotó: Reuters/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Petíciót indít a Párbeszéd annak érdekében, hogy ne kelljen elköltöznie a XIII. kerületi Szabolcs utcai, hajléktalan embereket ellátó kórháznak.

Karácsony Gergely főpolgármester – a Párbeszéd társelnöke – a napokban számolt be arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a Fővárosi Önkormányzattal arra a XIII. kerületi Szabolcs utcai ingatlanra, amelyben jelenleg a hajléktalan embereket ellátó kórházat működteti a főváros. A főpolgármester bejegyzése szerint az ok, hogy a kórház helyére „központi költségvetési szervet” költöztessenek.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő erre azt közölte, hogy a Fővárosi Önkormányzat kilenc hónapja tisztában van azzal, hogy a Szabolcs utcai kórház bérleti jogviszonya meg fog szűnni, mivel értesítést kapott erről. Mint írták, a hat hónapos felmondási idő (2020. augusztus 30-tól 2021. február 27-ig) lejártát megelőzően, a főváros tétlensége miatt kialakult helyzet ideiglenes rendezése érdekében – különös tekintettel a járványidőszakra – februárban egy új, rövid távú, határozott idejű bérleti szerződést ajánlottak fel. Ennek értelmében az ingatlanban való tartózkodás április 30-ig biztosított.

A Párbeszéd vasárnapi közleménye szerint a főváros egyedülálló intézménye nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a hajléktalan emberek körében a koronavírus-járvány alatt nem alakult ki gócpont. Most, a drámai harmadik hullám idején az intézmény fokozottan segíti a kórházi kapacitások fenntartását azzal, hogy a koronavírus-fertőzött hajléktalan emberek lábadozását segíti, utókezelését végzi itt el. Hasonló tevékenységet csak Iványi Gábor lelkész – a kormány által szintén üldözött – Oltalom Karitatív Egyesülete lát el. Az MNV reagálását embertelennek és cinikusnak tartják. – Írja ezt annak a kormánynak a vagyonkezelője, amely hagyta, hogy egy tomboló világjárvány közepén több mint ötezer egészségügyi dolgozó távozzon a rendszerből, és tétlenül nézi, hogy naponta kétszáz ember hal meg az elmúlt tíz év pusztításai miatt – közölték.

Úgy vélik, azzal, hogy megszüntetik a Szabolcs utcai hajléktalankórházat, a kormány rengeteg kiszolgáltatott ember ellátását sodorja veszélybe, és újabb terheket ró az így is az összeomlás szélén álló egészségügyi intézményekre. A Párbeszéd ezért petíciót indít a hajléktalanokat ellátó kórház megmentéséért, közlésük szerint „ugyanis elfogadhatatlan, hogy a járvány csúcsán a kormány gazdasági szempontokat hazudva kórházat akar felszámolni, miközben saját oligarchái érdekeit szolgálva az ingatlant így akarja átjátszani a NER számára”.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.