Rusvai Miklós: A következő napokban tetőzhet a járvány

Rusvai Miklós: A következő napokban tetőzhet a járvány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A következő napokban tetőzhet a koronavírus-járvány harmadik hulláma – mondta Rusvai Miklós az köztévé műsorában vasárnap. Az MTI beszámolója szerint a víruskutató a legutóbbi szennyvízadatok alapján úgy értékelte, hogy „jelenleg a járvány csúcsán, vagy annak közelében járunk”.

Kitért arra is, hogy a jelenlegi súlyos helyzetért a brit vírusmutáns a felelős, amely decemberben kerülhetett az országba, és januárban elterjedt. Február óta ez a brit variáns vált a dominánssá. Mint mondta, más járványoknál is megfigyelhető, hogy a vírusmutánsok erősebbek, hatásaik súlyosabbak, mint az eredeti vírusnál.

Rusvai Miklós kiemelte, hogy az immunizáltság – fertőzöttség vagy oltás révén – a betegség súlyos lefolyásától véd meg. Ez azt jelenti, hogy akik már átestek a betegségen vagy már megkapták az oltást, sokkal kisebb fertőzésveszélyt jelentenek a környezetükre, kisebb az esélye, hogy terjesszék a vírust. Az egyetlen kiútnak a nyájimmunitás minél előbbi elérését nevezte, véleménye szerint, ha ilyen ütemben haladnak az oltások, valóban „szabad nyarunk lehet”.

A szabad nyárról már Orbán Viktor is beszélt szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Néhány órával később Gulyás Gergely jelentette be, hogy amint elérjük a 2,5 millió beoltottat, megkezdődhet a lazítás. A kormány számításai szerint ez a húsvét utáni napokban fog megtörténni. Az enyhítés azt jelenti, hogy a kijárási tilalom csak este 10 órakor kezdődik majd, a boltok fél 10-ig lehetnek nyitva és a különféle szolgáltatók – mint például a fodrászok – is újra dolgozhatnak.

A legfrissebb, vasárnap reggel közölt adatok szerint 1 903 498 fő a beoltottak száma, ebből 685 971 fő már a második oltását is megkapta. Jelenleg  218 099 aktív fertőzöttről tudni, 11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1527-en vannak lélegeztetőgépen.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.