Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Rusvai Miklós: A következő napokban tetőzhet a járvány

Szerző: | 2021. március 28., 16:01 | Belföld

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A következő napokban tetőzhet a koronavírus-járvány harmadik hulláma – mondta Rusvai Miklós az köztévé műsorában vasárnap. Az MTI beszámolója szerint a víruskutató a legutóbbi szennyvízadatok alapján úgy értékelte, hogy „jelenleg a járvány csúcsán, vagy annak közelében járunk”.

HIRDETÉS - AIP

Kitért arra is, hogy a jelenlegi súlyos helyzetért a brit vírusmutáns a felelős, amely decemberben kerülhetett az országba, és januárban elterjedt. Február óta ez a brit variáns vált a dominánssá. Mint mondta, más járványoknál is megfigyelhető, hogy a vírusmutánsok erősebbek, hatásaik súlyosabbak, mint az eredeti vírusnál.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Rusvai Miklós kiemelte, hogy az immunizáltság – fertőzöttség vagy oltás révén – a betegség súlyos lefolyásától véd meg. Ez azt jelenti, hogy akik már átestek a betegségen vagy már megkapták az oltást, sokkal kisebb fertőzésveszélyt jelentenek a környezetükre, kisebb az esélye, hogy terjesszék a vírust. Az egyetlen kiútnak a nyájimmunitás minél előbbi elérését nevezte, véleménye szerint, ha ilyen ütemben haladnak az oltások, valóban „szabad nyarunk lehet”.

A szabad nyárról már Orbán Viktor is beszélt szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Néhány órával később Gulyás Gergely jelentette be, hogy amint elérjük a 2,5 millió beoltottat, megkezdődhet a lazítás. A kormány számításai szerint ez a húsvét utáni napokban fog megtörténni. Az enyhítés azt jelenti, hogy a kijárási tilalom csak este 10 órakor kezdődik majd, a boltok fél 10-ig lehetnek nyitva és a különféle szolgáltatók – mint például a fodrászok – is újra dolgozhatnak.

A legfrissebb, vasárnap reggel közölt adatok szerint 1 903 498 fő a beoltottak száma, ebből 685 971 fő már a második oltását is megkapta. Jelenleg  218 099 aktív fertőzöttről tudni, 11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1527-en vannak lélegeztetőgépen.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus, Rusvai Miklós


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest