Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Operatív törzs: Ezekben az órákban lépi át a 2 milliót a beoltottak száma

Szerző: | 2021. március 30., 12:14 | Belföld

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője (Forrás: MTVA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezekben az órákban lépi át Magyarország a kétmilliomodik beoltottat. Ezzel a lakosság 20 százaléka megkapta valamelyik koronavírus elleni védőoltásból legalább az első adagot – jelentette be György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A tájékoztató ma délre csúszott, továbbá a kormány elmaradt ma reggel a járványügyi adatok szokásos reggeli tájékoztatásával.

HIRDETÉS - AIP

György István a tájékoztatón kiemelte, a 20 százalékos átoltottsággal Magyarország első, más lista alapján a második az Európai Unióban az átoltottságban. Szerinte ez a kormány vakcinabeszerző képességeit dicséri, hiszen az orosz Szputnyikkal és a kínai Sinopharm vakcinával is oltanak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Kiemelte, hogy továbbra is a regisztrált idősek és krónikus betegek oltásáttekintik elsődlegesnek. Az eddig regisztrált 3,7 millió magyar állampolgárból 1,5 millió a 65 év feletti korosztályba tartozik. A 78 százaluk már kapott is oltást. Az idősotthonokban már érezhető az oltások hatása – jelentette ki György István, a járvány itt visszaszorult. Emlékeztetett, hogy az idősotthonok ellátottai az első érkező vakcinaszállítmányokból, az egészségügyi dolgozók után kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

Közölte, hogy újabb oltási kampány kezdődik. Az óvodai, általános iskolai, gimnáziumi dolgozókat hívják oltásra, akik március 24-ig regisztráltak. Ők akár már ma is kaphatnak oltásról értesítő SMS-t. Az államtitkár a regisztrált pedagógusoktól azt kérte, hogy a megadott időpontban jelenjenek meg az oltás közölt helyszínén. Csütörtöktől szombatig zajlik majd az oltásuk. Müller Cecília szavaiból az derült ki, hogy a ma érkezett 168 500 adag Pfizer vakcinát használják fel a pedagógusok oltására. Húsvét után újabb körben oltják majd a pedagógusokat, akárcsak a bölcsődei és a szakiskolai dolgozókat is várhatóan április 8. és 10. között. Az éjfélig beérkezett regisztrációk feldolgozása folyamatban van.

György István a következő napokban kiosztandó vakcinákról elmondta: folytatódik az idősek és krónikus betegek oltása is. Ők részben Pfizer vakcinát kaphatnak. De más vakcinákból is osztanak oltásokat. Mint elhangzott, két korábbi Sputnik szállítmányból 280 ezer adagot visznek ki a kórházi oltópontokra. Háziorvosi praxisonként 54 személyt fognak ezekkel beoltani. Az oltásokra a húsvéti hétvégén is sor kerülhet, az oltópontok működni fognak az ünnepen is – közölte.

Ezen kívül 20 300 adag Astrazeneca védőoltást is átadnak a házorvosoknak, ezeket praxisonként 10 beteg kaphatja meg. A háziorvosok Moderna vakcinát is kapnak. Ebből 68 500 adag első körös és 12 400 második körös oltóanyagot osztanak ki.

Ezen kívül a házorvosok a hét folyamán a kínai Sinpharm vakcinákból a második körös oltásokat fogják beadni az idős regisztráltaknak.

Ma éjjel 250 000 első adagos Sputnik vakcina fog érkezni – egészítette ki később Müller Cecília.

A Magyar Honvédség által működtetett oltóbuszokat a kistelepüléseken vetik be, ott, ahol betöltetetlen praxisok vannak. Naponta 4-5 busszal dolgoznak, eddig Nógrád megyében oltottak ezekben a buszokban.

György István tájékoztatója zárásaként hosszan ostorzta a baloldalt, amiért véleménye szerint oltásellenes kampányt folytatnak.

4609 új fertőzöttet regisztráltak – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Azt mondta, ez a relatíve alacsony szám senkit ne tévesszen meg, mivel jelentősen emelkedik a kórházi ellátásra szorulók száma. Számszerűsítve 262-vel többen vannak kórházban, mint a megelőző nap. Ez összesen 12 553 kórházi ellátásra szoruló beteget jelent. Lélegeztetőgépen 1529-en vannak (tegnap ez az adat 1497 volt). Az aktív fertőzöttek száma már jócskán 200 ezer felett jár, összesen 222 334 aktív beteget tartanak nyilván. Elhunyt 274 többségében idős, krónikus betegségben szenvedő személy.

Müller Cecília aggodalmát fejezte ki, amiért a telekommunikációs cégek adatai alapján nem csökkent az előző héten a lakosság aktivitása. A kontaktusok számát minden lehetséges módon csökkenteni kell – intett a főorvos.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus-járvány, koronavírus-oltás, Magyarország, operatív törzs, statisztika


Olcsóbb lesz a Bubi

Olcsóbb lesz a Bubi

Megfizethető díjakkal, megszűnő kaucióval, rugalmas, percalapú számlázással készül a megújuló Mol Bubi közbringarendszer, a havi és éves bérletek árai a felére csökkennek.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest