Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Az orvosi kamara és a szakszervezet szerint is be kellene engedni az újságírókat a kórházakba

Szerző: | 2021. április 01., 21:38 | Belföld

Védõfelszerelést viselõ orvosok vizitelnek a fõvárosi Honvédkórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított osztályán 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mind a Magyar Orvosi Kamara (MOK), mind a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) egyetért azzal, hogy az újságírókat be kellene engedni a kórházakba, hogy tudósíthassanak – írja az Alfahír. A lap annak kapcsán kérdezte meg a szakmai szervezeteket, hogy szerdán állt ki huszonnyolc, a kormánytól független médium amellett, hogy szabadabban tudósíthasson a járványhelyzetről. Az Orbán Viktornak címzett nyílt levél – amelyhez a Magyar Hang is csatlakozott – többek közt azt kérte, a sajtó munkatársait engedjék be magyarországi kórházak Covid-osztályaira és az oltópontokra, illetve tegyék lehetővé, hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozhassanak a kórházakban tapasztalható állapotokról.

HIRDETÉS - AIP

A kérést Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár elintézte annyival: a kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni, míg Orbán Viktor miniszterelnök is kitért rá egy félmondattal, mondván „nem most van itt az ideje, hogy bemenjünk a kórházakba kamuvideókat gyártani”.

Segíthetne az egészségügyi dolgozóknak

Az Alfahírnak a MOK úgy nyilatkozott: elnökségük messzemenőkig elkötelezett a transzparencia mellett, a járvánnyal kapcsolatos kérdésekben számtalan alkalommal kérték a kormányzatot ennek megvalósítására. – Hisszük, hogy a polgárok alapvető döntéseinek (oltás, korlátozó intézkedések fegyelmezett betartása) meghozatalát elősegítené, ha szembesülnének a valós helyzettel, azzal, amit az egészségügyi dolgozók nap mint nap átélnek – fejtették ki. Ugyanakkor hangsúlyozták: ellenzik a tájékoztatás mindennemű politikai felhasználását, vonatkozik ez mind a politikusokra, mind pedig a sajtó képviselőire.

Ami a MOSZ-t illeti, Tóth Judit Mária alelnökük véleménye, hogy „nagyon fontos lenne, hogy a sajtó munkatársai bejuthassanak az egészségügyi intézményekbe, és objektíven bemutathassák azt, hogy milyen heroikus küzdelem zajlik a kórházakban”. Kiemelte: nyilván itt nem a szenzációhajhász képsorokra kell gondolni. „Nem gondoljuk, hogy ezzel akadályoznák az a kórházban zajló munkát, sőt, azzal, ha a tudósítások következtében az emberek komolyabban vennék a járványügyi szabályokat, csak segítenék az egészségügyi dolgozókat abban, hogy csökkenjen rajtuk a jelenlegi nyomás. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a járványnak minél hamarabb vége legyen”.

Érdekesség, hogy a szerkesztőségeket ért kormányzati kritikák ellenére a közmédia hosszú idő után először csütörtökön közölt képeket egy magyar Covid-intenzívről, ezek itt tekinthetők meg.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus, Magyar Orvosi Kamara, Magyar Orvosok Szakszervezete


Szilágyi Áron olimpiai bajnok!

Szilágyi Áron olimpiai bajnok!

Történelmet írt a magyar vívó. Csernoviczki Éva és Szatmári András kiesett. Salim Omar ötödik lett tékvandóban. Verrasztó Dávid és Hosszú Katinka döntőbe jutott.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest