Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Kemenesi Gábor: A felnőttek beoltása védi a gyerekeket is

Szerző: | 2021. április 01., 16:58 | Belföld

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahol már sok felnőtt megkapta a vakcinát, ott csökkentek az esetszámok a gyerekek körében is – erről beszélt a Miérted Youtube-csatornán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa, Kemenesi Gábor. Az eddigi egyik legjobban átoltott országot, Izraelt hozta fel példaként, megemlítve egy friss tanulmányt, ami az ottani gyerekek helyzetét vizsgálja.

HIRDETÉS - AIP

Ez azért is jó hír, mert a gyerekeket jelenleg nem oltják, és nem is tudni még, erre a jövőben lesz-e lehetőség. A felnőtt magyar lakosság átoltottsága is odébb van még, de azért jól haladunk, a 12 százalékos uniós átlaghoz képest nálunk 20 százaléknyian vannak azok, akik már legalább az első adagot megkapták. A terv az, hogy húsvét után kicsivel a két és fél milliós számot is elérjük. Szerda esti köztévés interjújában Orbán Viktor további részleteket is mondott. Április 4-éig lesz 2 millió 356 ezer, május elejéig pedig 4 millió 121 ezer vakcinánk. A kormányfő várakozásai szerint május végére, június elejére eljuthatunk a hétmillió, első oltásra elérhető vakcinához. Ez már jóval több, mint amennyien regisztráltak. Így azt várja, hogy akik már feliratkoztak, azok április végéig mind megkaphatják legalább az első oltásukat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

– Sokakban él az a jövőkép, hogy a gyermekek akkor lesznek védettek, ha ők is megkapják a vakcinát – mondta Kemenesi Gábor, szerinte viszont a felnőttek beoltása mindenképp csökkenti majd az esetszámokat a gyerekeknél is. Izraelben például minden korosztályban párhuzamosan esni kezdett a fertőzés mértéke, nemcsak azoknál, akik megkapták a vakcinát.

Az oltások miatt mutációs apokalipszis szakadhat ránk? Kemenesi úgy látja, ez egy nagyon kisarkított álláspont, a képlet nem ennyire fekete-fehér. A virológus szerint a mutációkat legfőképp az hajtja, ha terjed a vírus, így a mostani mutációk nagy része is a vakcinálás előtt jelent meg. A vírusnak van egy fix mutációs rátája, így minél többször ugrik emberről emberre, annál többször van esély a mutálódásra, mondta.

Egy Lancet-közleményt ismertetve elmondta azt is: az elért vakcinadózisok 78 százaléka most gyakorlatilag tíz országban oszlik el. Lesznek országok, amik hamar elérik az átoltottságot, más helyeken viszont tovább terjedhet majd a járvány. Beszámolt továbbá azokról az eredményekről is Kemenesi, amik arról szólnak, a vakcina mennyire véd a vírus terjedésétől, a tünetmentes megfertőződéstől. A Pfizert és a Modernát vizsgálták Amerikában, és arra jutottak, hogy az első dózis után két héttel a beoltottak 80 százaléka védett volt a tünetmentes fertőzéssel szemben is, míg a második dózis után már kilencven százalék volt teljes mértékben védett.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Kemenesi Gábor, vakcina


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest