Közös vagyonkezelő alapítványt hoz létre a Mol és az állam

Közös vagyonkezelő alapítványt hoz létre a Mol és az állam

Mol felirat az olajkonszern töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án (fotó: MTI/Marjai János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

MOL-Új Európa Alapítvány néven új, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoz létre a Mol és a magyar állam, írja az MTI.

A Mol csütörtöki tájékoztatása szerint az alapítvány célja közérdekű célok megvalósítása lesz kiemelten a sport, kultúra, egészségügy és környezetvédelem területén. Működéséhez elsődlegesen az alapítók által rendelt vagyon, azaz a Mol-részvények hozamát használja fel. A magyar állam és a Mol ennek érdekében egyenlő arányban 42 977 996 darab „A” sorozatú, a Mol által kibocsátott törzsrészvényt ruháznak át az alapítvány vagyonaként – közölték.

A MOL-Új Európa Alapítvány ezzel átveszi a Mol korábban végzett hasonló társadalmi felelősségvállalási tevékenységének jelentős részét. Emellett az alapítvány széleskörű és átfogó támogatási rendszert hoz létre a tehetséggondozás, a környezetvédelmi tevékenység, a nemzetközi kapcsolatok ápolása, a nevelési-oktatási, a kutatási, a karitatív, a kulturális és a sporttevékenység támogatása érdekében.

Az alapítvány létrehozását az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslat teszi lehetővé, elfogadása esetén az alapítvány működése várhatóan az év második felében indulhat el.

A vállalat tájékoztatása szerint a Mol-csoport csaknem 2,2 milliárd forintot adományozott szociális, kulturális, oktatási és környezetvédelmi célokra 2020-ban, és több mint 300 programot és intézményt támogatott. Magyarország mellett Szlovákiában, Horvátországban, Romániában és Csehországban is jelentős adományokkal járult hozzá a társadalmi feladatokhoz.

Az állam és a Mol kapcsolatát még szorosabbra fűzheti, hogy – a Hvg.hu megírta – eközben politikailag megbízható emberekkel erősítik a Mol felügyelőbizottságát: Nagy Márton, Dorkota Lajos és Kaderják Péter mehetnek a magyar olajmultihoz, ha a menedzsment április közepén megszavazza saját előterjesztéseit.

Dorkota Lajosnak tavaly járt le az elnöki mandátuma az energiahivatalban, korábban pedig Dunaújváros fideszes polgármestere volt. Nagy Márton tavaly nyáron távozott Matolcsy György jegybankelnök mellől az MNB-ből, majd miniszterelnöki megbízott lett, és azóta gazdaságpolitikai tanácsokat ad Orbán Viktornak.

Pozícióba kerülhet a Molnál Kaderják Péter is, aki a Fidesz alapító tagja, nagy tekintélyű energetikai szakember, emellett az év elején kitették a szűrét az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkári pozíciójából, hogy aztán március idusán néhány órára kinevezzék az akkumulátorgyártás miniszteri biztosának.