Molinón üzentek a kormánynak: Nem adják a Szabolcs utcai hajléktalankórházat

Molinón üzentek a kormánynak: Nem adják a Szabolcs utcai hajléktalankórházat

Molinón üzent a Párbeszéd a Szabolcs utcai hajléktalankórház érdekében (Fotó: Párbeszéd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Molinós akcióval tiltakozott a Párbeszéd csütörtök reggel a Szabolcs utcai kórház bezárása ellen. „Nem engedjük, hogy Orbán és Habony elvegye a betegektől a Szabolcs utcai kórházat” – ezt írták ki, mégpedig az intézményre néző vasúti felüljáróra.

A kórház ügye az elmúlt napokban vált központi témává: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a Fővárosi Önkormányzattal, ám egyből jelezték, hogy Karácsony Gergelyék hónapok óta tudják, hogy ez be fog következni, mégsem tettek semmit. A főpolgármester erre úgy reagált, hogy egy világjárvány közepén ez embertelen lépés, az intézmény pedig marad a helyén. Mager Andrea illetékes miniszter végül június végéig adott haladékot, Karácsony Gergely ugyanakkor addig nem tágítana, amíg nem kapnak új épületet.

A Szabolcs utcai hajléktalankórház (Fotó: Párbeszéd)

Az is kiderült közben, hogy a jelenleg a Zrínyi utcában lévő Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözne a hajléktalankórház helyére. A Zrínyi utcai ingatlant – mint arra a 24.hu korábban felhívta a figyelmet –, három éve feltűnően olcsón, a becsült árnál milliárdokkal olcsóbban vette meg az államtól Habony Árpád barátjának, Michael Gagelnek az üzlettársa. A tranzakció feltétele az volt, hogy köteles ingyen bérbe adni az épületet az ott lévő állami szervnek, azaz az OGYÉI-nek határozatlan ideig. A gyógyszerügynökség Szabolcs utcába költözése után tehát más célra is hasznosíthatóvá válik a Four Seasons szálloda hátsó falával határos épület.

A Párbeszéd most azt közölte, „Orbán Viktor csak azért záratná be a kórházat – ahol évente mintegy ezer ember gyógyul –, hogy Habony Árpád üzleti körét kiszolgálja”. Barabás Richárd, a párt szóvivője szerint nemcsak politikai skandalum, de történelmi bűn is ez a lépés, mert „számtalan embertársunk életét fogja veszélyeztetni, főként most, a koronavírus-járvány idején”.

A Szabolcs utcai intézményt 132 évvel ezelőtt a szegények kórházának építettek, nyolc évvel ezelőtt pedig több száz millió forintból újították fel. A csaknem 100 ágyas kórház teljesen akadálymentes, hospice-osztályokkal is rendelkezik, és itt gondozzák a hajléktalan embereket.