Orvosi kamara: nagyon magas a halálozás a lélegeztetett betegek között

Orvosi kamara: nagyon magas a halálozás a lélegeztetett betegek között

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalos adatok nincsenek arról, hogy Magyarországon milyen a túlélési arány a lélegeztetőgépre szoruló koronavírusos betegek között, de egy, az RTL Klub Híradó birtokába jutott levél szerint – amelyet a Magyar Orvosi Kamara Pintér Sándor belügyminiszternek juttatott el – egyes helyeken akár 95 százalék is lehet a halálozási arány az invazív lélegeztetést igénylő betegek körében.

Mint a Portfólió felidézi, Szlávik János már tavaly arról beszélt, hogy a Szent László kórházban egyre többen halnak meg azok közül, akik lélegeztetőgépre kerülnek, a halálozási arány a tavaly tavaszi 30 százalékról az intenzív osztályon eléri a 40-45 százalékot. A Magyar Orvosi Kamara a Pintér Sándornak hétfőn írt levélben már ennél is drámaibb helyzetet ír le, eszerint a gépi lélegeztetést, intubálást igénylő betegek halálozása rendkívül magas, akár a 95 százalékot is eléri egyes helyeken. A MOK szerint hasznos volna egy tanácsadó körbeküldése az országban, aki ellenőrizné, hogy mindenhol megfelelően végzik-e a noninvazív lélegeztetést, mert ezen a téren, úgy tűnik, „hatalmasak az egyenetlenségek, és sok irracionális vagy minőségileg elfogadhatatlan megoldás van”.

A háziorvosként és sürgősségi szakorvosként is dolgozó Késmárky András az RTL Klubnak nyilatkozva elmondta, hogy a noninvazív lélegeztetést jobban, míg az altatásban zajló lélegeztetést rosszabbul viselik a betegek. Aki invazív lélegeztetésre szorul, annak sokkal kisebb az esélye arra, hogy a lélegeztetőgépről lekerül és túléli a fertőzés szövődményeit – mondta el.

Mint a MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke hozzátette, már ősszel arra hívták fel a döntéshozók figyelmét, hogy mérni kellene a kétféle lélegeztetési módszer eredményeit. Az intenzív osztályokon jóval magasabb a halálozás, mint a nyugat-európai országokban közölt adatok, de a pontos adatok hiányoznak, így a kollégák tapasztalataira hivatkoznak. Nagyon munkaintenzív ez a fajta ellátás, ahol egy ápolóra maximum három beteg juthat, és ha egy ápolóra nem három jut, hanem 10-15, vagy 20, akkor akár 90 százalék feletti halálozás is lehet – mondta el a csatorna híradójában.

A MOK még arról is írt levelében, hogy hatalmas az egészségügyi dolgozók fizikai és lelki terhelése, miközben sok orvos máig nem tudja, mennyi pénzért dolgozik, és teljesen széttagolt az adminisztráció. Javasolják a sportcsarnokok és színházak megnyitását az oltásra, a fogorvosok, gyermekorvosok és a magánegészségügyben dolgozó bevonását a vakcinálásba, valamint a Covid-ellátásban kimerült egészségügyi dolgozók legalább egyhetes rekreációját.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.