Tízmilliárdokat csoportosított át a kormány vadászati, vallási és sportcélokra

Tízmilliárdokat csoportosított át a kormány vadászati, vallási és sportcélokra

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, Kovács Zoltán államtitkár, kormánybiztos, a Nimród Vadászújság főszerkesztője és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-Medencei Magyar Vadászati Múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2021. január 25-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Közlönyben jelent meg egy friss kormányhatározat, amely közel 50 milliárd forint költségvetési átcsoportosításáról szól. A magyar városok, a sportolók, a külügy valamint a vadászati, lovas és vallási rendezvények a legnagyobb nyertesek – írja az mfor.hu.

A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból több mint 2,6 milliárd forint kerül ki. A pénz nagy része, bő 2,1 milliárd forint a Magyar Művészeti Akadémiánál landol, a maradékon az Agrárminisztérium (a Magyar Mezőgazdasági Múzeum 150 millió forintot kap) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (100,2 millió forintot kapnak igazgatásra) osztozhat.

Ennél nagyobb pénz – 6,75 milliárd forint – kerül ki a Gazdaságvédelmi Alapból, több körben. Ennek legnagyobb része, közel 4,9 milliárd forint az Emmihez kerül sporttevékenység támogatására. További 1,6 milliárd forint a Miniszterelnökségnél landol építésügyi, településügyi és területrendezési feladatokra valamint kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatására gazdasági társaságok részére. A Bethlen Gábor Alap támogatására bő 175 millió forint jut.

Van egy még ennél is nagyobb, közel 21 milliárd forintot érintő átcsoportosítás a kormányhatározatban, amely számos minisztériumot érint. A pénz nagy része a Gazdaságvédelmi alapon belül mozog: 16,3 milliárd forint a Magyar Falu Programból a Modern Városok Programba kerül át, de az alapon belüli átrendezéseknek köszönhetően sportlétesítmény-fejlesztések támogatására is jut újabb 862 millió forint.

A Központi Maradványelszámolási Alapból közel 6,9 milliárd forintot csoportosít át a kormány. Ennek nagy része, 6,8 milliárd forint, a külügyhöz kerül, főként a külképviseletek igazgatására.  

A Gazdaságvédelmi alapból egy másik melléklet alapján kis híján 10 milliárd forintot vesz ki a kormány: a vasúti fejlesztésekre szánt pénzt csapolja meg ennyivel a kormány, és odaadja „Nemzetközi vadászati, természeti és lovas rendezvények, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezésével összefüggő szervezési és lebonyolítási feladatok” támogatására.

Egyúttal a kormány felhívja a pénzügyminisztert és az innovációs és technológiai minisztert (Varga Mihályt és Palkovics Lászlót), hogy legkésőbb november 30-ig pótolják vissza ezt a vasúti fejlesztésekre szánt pénzt.

Egy másik kormányhatározat a Magyar Templom-felújítási Program megvalósítását támogatja, erre is jelentős összeget, 25,79 milliárd forintot szánnak a Gazdaságvédelmi Alapból.

A program a miniszterelnök általános helyetteséhez tartozik, aki az egyházügyekért is felelős Semjén Zsolt. Mint a Hvg.hu emlékeztet, a kormány 2020 áprilisában hozta létre a Gazdaságvédelmi Alapot, eredetileg 923 milliárd forintot keretösszeggel, de mostanra már a háromezer-milliárd forinton is rég túl van az ebből adott támogatás.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.