Szélsőségesek összetörték a ferencvárosi Black Lives Matter-szobrot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Légió Hungária nevű fajvédő, neonáci szervezet három tagja péntek reggel ledöntötte és összetörte azt a ferencvárosi Ferenc téren felállított szobrot, amelyet az amerikai Szabadság-szobor szivárványszintű másaként a Black Lives Matter mozgalom melletti kiállásként helyezett ki az önkormányzat – írja a 444.

Az alkotás már csütörtökön is nagy vihart kavart. Miután Baranyi Krisztina polgármester megnézte a szobrot, a Mi Hazánk tagjai OSB-lapokkal kerítették körbe azt. Hogy a mű így is látható legyen, a Telex cikke szerint egy kis létrát támasztottak a kordonhoz, aki kíváncsi volt, felmászva megtekinthette az alkotást. Így tett az a férfi is, aki felkapaszkodva a létrára, fehér festékkel öntötte le a szobrot. A rendőrök elfogták a rongálót, a műalkotás mellé pedig fegyveres katonákat rendeltek ki.

A Ferencvárosi Önkormányzat tavaly augusztusban írt ki pályázatot köztéri alkotások elkészítésére. A beérkezett tervek közül Szalay Péter Black Lives Matter című munkája kapta a legnagyobb figyelmet.

Bayer Zsolt kijelentette, hogy „már másnap le fogjuk dönteni”, míg a Mi Hazánk szerint ez a szobor „európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum”. Toroczkai László, a párt elnöke szerdán arról beszélt, hogy nem fogják annyiban hagyni, minden eszközt fel fognak használni, hogy megakadályozzák a szobor megmaradását.

A szobrász a reakciók kapcsán úgy fogalmazott, számít rá, hogy baltával fogják szétverni a művét. Hozzátette, csak azt tartja furcsának, hogy már azelőtt támadták az alkotását, hogy egyáltalán látták volna azt. Baranyi Krisztina, az Euronewsnak elmondta, hogy azért fontos a szobor felállítása Budapesten, mert a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni BLM-célok ugyanolyan relevánsak Magyarországon, mint bárhol másutt.

A 444 emlékeztet rá, a szobrot ledöntő Légió Hungária tagjai támadták meg 2019-ben az Auróra nevű helyet is. Szélsőjobboldali portálok információi szerint a neonáci szervezetet vezető Incze Bélát, aki ledöntötte a szobrot, pénteken előállította a rendőrség.