Már április végére beolthatnak minden regisztráltat, de mi lesz utána?

Már április végére beolthatnak minden regisztráltat, de mi lesz utána?

Boldogkői Zsolt (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Becslések szerint akár április végére megkaphatja minden regisztrált az első oltást Magyarországon. A kormány adatai szerint eddig 3,8 millióan regisztráltak az oltásra. Közülük várhatóan szerdára 2,5 millión megkaphatják az első dózist.

A jelenlegi adatok szerint több mint 4,3 millió vakcina van az országban, és további adagok érkeznek. Már most is több oltóanyag van az országban, mint amennyien eddig regisztráltak, előfordulhat az is, hogy lesz bőven vakcina, de nem lesz kit oltani vele.

A szakértők szerint nem alakul ki a nyájimmunitás sem, ha nem lesz több oltásra jelentkező – derül ki az RTL Klub Híradójából.

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus szerint a jelenlegi helyzetben 80 százalékos átoltottság kellene. A KSH március végi felmérése szerint a megkérdezettek 55,6 százaléka be akarja oltatni magát, 19 százalék pedig talánnal válaszolt. Ez azonban még mindig nem lenne elég a virológus szerinti nyájimmunitás eléréséhez. Szerinte komoly gondot jelenthet majd, hogy sokan ellene vannak az oltásnak. – Olyan magas szintű nyájimmunitást kellene elérni, amit ekkora szintű oltásellenességgel nem fogunk elérni– szögezte le.

Rusvai Miklós virológus szerint a brit mutáns gyors terjedése miatt máshogy is kialakulhat a nyájimmunitás: ez az átvészeléses immunitás, amely sok megbetegedéssel és a kórházakat sújtó nagy terhelés elhúzódásával jár. Ráadásul ősszel újra megnőhet az új fertőzések száma.