Orbán Viktor: Szerdán nyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások

Orbán Viktor: Szerdán nyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások

Orbán Viktor (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, 2,5 millió honfitársunk beoltva – ezzel kezdte a Facebookon közzétett videóját kedden délután Orbán Viktor. Mint mondta, egy éve háborús időkre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket. – A vírus háborút indított ellenünk és az egyetlen győzelemmel kecsegtető fegyver a vakcina – közölte, hozzátéve, hogy egy hónap alatt két és félszeresére emeltük a beoltottak számát.

Ezért – mint mondta – holnaptól nyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások. Járványügyi intézkedések lesznek, a miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy ezeket tartsák be.

A kormányfő beszélt arról is, hogy az oltást folytatják „hasonló tempóban”. Megköszönte az orvosok és az ápolók munkáját, az embereket pedig arra kérte, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást.

– Magyarország lehet, Magyarország lesz az az ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek – közölte Orbán Viktor, azzal zárva a rövid bejelentését, hogy „nekünk minden élet számít”.

Az alig több mint egyetlen perces videóban a miniszterelnök túl sok részletet nem árult el. Habár korábban azt mondta, hogy az üzletek nyitásával együtt négyzetméteralapú létszámkorlátot is bevezetnek majd, erről most nem esett szó. Ahogy arról sem, hogy – amint azt korábban már ugyancsak említették –, az üzletek tovább tarthatnak-e nyitva a jelenlegi 7 óránál és kitolják-e a kijárási tilalom kezdetét a mostani 8 óráról egy későbbi időpontra.

A bejelentést követően a kormány Facebook-oldalán megjelent egy részletesebb magyarázat is a korlátozásokban bekövetkező változásokról. A fokozatos újraindítás most életbe lépő pontjai a következők:

  • a kijárási tilalom este 10 és reggel 5 óra között tart
  • az üzletek reggel 5 és este 9:30 között lehetnek nyitva
  • a boltokban 10 négyzetméterenként egy vevő lehet átlagosan
  • a szolgáltatók újra szolgáltathatnak.

Viszont, ami nem változik:

  • a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak ott fogyasztó vendégeket
  • a szállodák sem fogadhatnak vendégeket
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.