György István: Csütörtöktől oltják ismét a pedagógusokat, Pfizer vakcinát kapnak

György István: Csütörtöktől oltják ismét a pedagógusokat, Pfizer vakcinát kapnak

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője (Forrás: MTVA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2 millió 536 ezer magyar ember kapta meg eddig a koronavírus elleni vakcinát, ezzel az ország lakosságának negyede beoltott. Továbbá 1 milliónál többen már a második adag vakcinát is megkapták – kezdte György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs mai tájékoztatóját. Ez teszi lehetővé a járványügyi szabályok oldását, az eddig zárva tartó üzletek és szolgáltatások kinyitását, a kijárási tilalom kezdetének későbbre, este 10 órára történő kitolását – magyarázta.

Aki regisztrál, rövid időn belül sorra kerülhet – mondta az államtitkár, aki a regisztrációra biztatta azokat, akik ezt még nem tették meg. Minden háziorvosi praxisban és oltóponton már az aktív korosztályt is oltják. Külön szólt a pedagógusok oltásáról. Közülük 34 ezren már korábban megkapták a védőoltást. Az előző héten indított kampány eredményeként azonban a beoltott pedagógusok száma már meghaladja a 100 000-ret. Kitért arra is, hogy közülük többeknek a második dózis beadásának időpontja az érettségi időszakára esik, ezért ők új időpontot fognak kapni, egy hétvégi napra. A pontos napról SMS-ben értesítik majd őket. Kérte, hogy ezt vegyék majd figyelembe.

Kedden ugyanennyi, tehát 100 000 köznevelésben és a szakoktatásban dolgozó, óvodai, bölcsődei dolgozó kapott SMS-ben értesítést a védőoltás időpontjára. A pedagógusok oltásának második üteme csütörtöktől vasárnapig tart. Az oltások a kórházi és szakrendelői oltópontokon lesznek, Pfizer vakcinát fognak kapni a pedagógusok. Az ő soron kívüli oltásuk lehetővé teszi majd az óvodák, iskolák újranyitását – tette hozzá az államtitkár.

A következő hetekről szólva elmondta: eddig 3,9 millióan regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára, közülük 1,6 millióan várnak még az oltásra. Csak annyi vakcinával tudnak oltani, amennyi rendelkezésre áll – húzta alá György István.

Az előző héten 250 ezer adag Szputnyik, ma pedig 248 ezer adag Pfitzer vakcina érkezett, ezeket fogják a következő héten kiosztani. György István elmondta: a háziorvosok praxisonként 50 személyt olthatnak be az orosz vakcinával. A Pfitzer vakcinából 114 ezer dózist második körös oltásra használnak fel, 100 ezer adagot pedig a pedagógusok kapnak a csütörtökön kezdődő oltási időszakban. A maradék Pfitzer vakcina háziorvosokhoz kerül, ők dönthetik el, hogy a regisztráltak közül kik kaphatják meg. Az államtitkár megemlítette azt is, hogy a háziorvosok jelenleg és a következő napokban még AstraZenecával és Sinopharm vakcinával is oltanak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek, annak ellenére, hogy az előző heti adatokhoz képest kevesebb az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Mint arról beszámoltunk, az elmúlt 24 órában 1933 az új fertőzöttet regisztráltak, míg a koronavírushoz köthetően elhunyt 311 többségében idős, krónikus beteg. A tisztifőorvos elmondta, még mindig sokan vannak kórházban (12 202 koronavírusos beteg), és lélegeztetőgépen is sokan, 1407-en vannak.

Az elhunytak számát illetően elmondta: a 311-es szám adattorlódás miatt ilyen magas, mivel a húsvéti ünnep napjai alatt nem tudták időben jelenteni az adatokat.

Müller Cecília reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben tetőzni fog a járvány, az adatok reménytkeltőek, még ha magasak is a járványügyi számadatok. A nyitással kapcsolatban elmondta, a nyitás ellenére a védelmi intézkedések köre megmarad. Továbbra is fokozott óvatossákot kér mindenkitől, emlékeztetett, hogy még mindig kötelező mind a közterületeken, mind az üzletekben az orrot és szájat eltakaró maszk viselése.

A tiszti főorvos kitért az Astrazeneca vakciájával kapcsolatban felvetődött kételyekre. Felidézte, hogy több országban életkorhoz kötik az alkalmazását, máshol leállították a gyártó vakcinájával történő oltást. Müller Cecília emlékeztetett az Európai Unió gyógyszerészeti ügynökségének tisztviselőjének szavaira, aki azt állította, hogy összefüggést talált a vakcina és a vérrögképződés között. Ugyanakkor hivatalos gyógyszerügynökségi álláspont még nem került nyilvánosságra – hangsúlyozta a tiszti főorvos. Azt is mondta, ha ez az állásfoglalás ma, vagy legkésőbb holnap megjelenik, akkor azt a magyarországi hatóságok figyelembe veszik, és ennek alapján döntenek az Astrazeneca oltóanyagának további alkalmazásáról.