Magyar Orvosi Kamara: Korai még a nyitás

Magyar Orvosi Kamara: Korai még a nyitás

Juhos Gergő fodrász egy férfi haját vágja egy újranyitott miskolci szalonban 2021. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs – ez a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségének határozott álláspontja. A nyitás megkezdését ezért korainak tartják. A szakmai szervezet továbbra sem az oltottsági szintet, hanem a járványadatok javulását és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekinti a nyitás feltételének.

Orbán Viktor jelentette be kedden délután, hogy miután „fontos mérföldkőhöz érkeztünk” és elértük a 2,5 millió beoltottat (ennyien azok vannak, akik az első dózist kapták meg, közölük 1 millióan vannak túl a második injekción is), megkezdődhet a fokozatos nyitás. Ez azt jelenti, hogy szerdától a kijárási tilalom este 10 órakor kezdődik és hajnali 5-ig tart. A boltok újra kinyithattak, mégpedig este fél 10-ig, de az üzlethelyiségekben tíz négyzetméterenként legfeljebb egy vásárló lehet. A harmadik lépése a nyitásnak, hogy a szolgáltatások is újraindulhattak.

A MOK ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ismét csúcsot döntött a koronavírusban elhunytak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma magas szinten stagnál, és sajnos egyre több a kórházi ellátásra szoruló beteg. Jelen ismereteik szerint a járvány harmadik hullámának – jó esetben is – a platóját értük el. Ráadásul a koronavírus elleni oltás csak a második dózist követő 7. nap után nyújt járványügyi szempontból is megnyugtató, bizonyítottan magas szintű védettséget. Minden ennél korábbi időpontban csak részleges védettség áll fenn, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését és hamis biztonságérzetet nyújt.

Miközben a boltok hosszabb nyitvatartását, így a vásárlók időben, valamint térben való jobb elosztását jó iránynak tartják, az egyéb szolgáltatások és főként az oktatási intézmények nyitását határozottan korainak ítélik meg. Ez utóbbi április 19-re van tervezve, vagyis akkor indulna újra a jelenléti oktatás az iskolákban.

Arra kértek mindenkit, hogy az emberek ne változtassanak eddigi szokásaikon, továbbra is a lehető legszükségesebb esetben menjenek csak boltba, nyilvános helyekre, tartsák a távolságot, hordják a maszkot és ne látogassák ismerőseiket, rokonaikat. – Fokozottan tartsa be mindenki a járványügyi előírásokat, mert a súlyos áldozatokat követelő harmadik hullámon még egyáltalán nem vagyunk túl! – közölték.