Mészáros Lőrinc cége építheti a bicskei vasútállomást 10 milliárdért

Mészáros Lőrinc cége építheti a bicskei vasútállomást 10 milliárdért

Mészáros Lõrinc, a V-Híd Építõ Zrt. tulajdonosa beszédet mond a cég gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén Debrecenben 2020. szeptember 18-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy tíz éve húzódik a bicskei lepusztult vasútállomás felújításának ügye. Bár 2019-ben, három nappal a 2019-es önkormányzati választások előtt Palkovics László innovációs miniszter nagy felhajtás mellett bejelentette, hogy elindul a projekt, magán az átadó ünnepségen csupán egy óriásplakátot adott át, amelyen szerepelt a projektre majdan elkölteni tervezett összeg, 15 milliárd forint.

Az eseményen mind Palkovics, mind Tessely Zoltán, a Felcsútot is magába foglaló választókörzet fideszes képviselője hangsúlyozta, ahhoz, hogy a Nagyállomás-projekt megvalósuljon arra van szükség, hogy a bicskei önkormányzat és a kormány között gördülékeny legyen az együttműködés. Palkovics miniszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy az ünnepség másik aktualitása a projekt bejelentésén túl az önkormányzati választás, és arra kérte a bicskeieket, hogy olyan polgármestert válasszanak, aki együttműködő lesz majd. Az eseményen szokatlan módon nem a regnáló polgármester, hanem a Fidesz polgármester-jelöltje, Bálint Istvánné mondott még beszédet, aki másnap a közösségi oldalán egy választási ígérettel is megtoldotta a miniszteri bejelentést: „Szavazatával támogassa a Fidesz-KDNP jelöltjeit!” … „Szavazzon, hogy a vasútállomás felújítással kapcsolatos munkálatok elkezdődhessen (sic!) 30 napon belül!”. Bálintnét a fenti előzmények után, három nappal később meg is választották polgármesternek. A munkálatok azonban azóta sem kezdődtek meg, csak az átadott óriásplakát a nyoma a 2019-es miniszteri látogatásnak.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) 2021 márciusban végre eredményt hirdetett a bicskei Nagyállomás projekt közbeszerzésében, aminek ugye harminc nappal a 2019-es önkormányzati választások után már el kellett volna indulnia.

Talán nem meglepő, hogy a három ajánlattevő közül az értékelőktől a legtöbb pontszámot a V-Híd Építő Zrt. kapta, és így őket választották ki a feladatra, uniós eljárásban kiválasztva. A cég a felcsúti milliárdos, a miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc tulajdonában van.

Szabad szemmel is jól látható összegért, 10 milliárd forintért fogják átépíteni a bicskei vasútállomást és környékét. A beruházás már bejelentett alvállalkozói is megbízható személyek kezében vannak, az egyik alvállalkozót Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János tulajdonolja (Híd-Tám Kft.), míg a másikat a Szijjártó Péter külügyminiszter luxusjachtoztatásáról elhíresült Szíjj László birtokolja (Duna Aszfalt Zrt.).

Itt töltheti le és böngészheti a döntést:

Más fejleményeket is feltártunk a bicskei Nagyállomás kapcsán, melynek átrakodóját a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a cége használja. A fejleményekről szóló cikkünket nyomtatott hetilapunk április 9-én utcára kerülő számában közöljük. A Magyar Hang friss számát keresse április 9-től az újságárusoknál vagy fizessen elő lapunkra!