Leváltanák Orbánt a fiatalok, miközben körükben a Fidesz a legnépszerűbb párt

Leváltanák Orbánt a fiatalok, miközben körükben a Fidesz a legnépszerűbb párt

Orbán Viktor az operatív törzs ülésére érkezik 2021. április 2-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fiatalok relatív többsége leváltaná az Orbán-kormányt (48 százalék), míg csupán harmaduk (33 százalék) szeretné a jövőben is Orbán Viktort miniszterelnökként látni – írja a Népszava a Republikon Intézet kifejezetten nagy, ötezer fős mintán végzett közvélemény-kutatása alapján.

Ugyanakkor a 30 év alattiak körében tagadhatatlanul a Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt (29 százalék), de az ellenzéki pártok együttesen több fiatalt tudhatnak maguk mögött: a Jobbik 14 százalékos, a Momentum 10, a DK 5, az LMP 3, az MSZP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos, illetve a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír ebben a körben.

Bár a kormány és ellenzék közötti különbség mindössze 3 százalék lenne, Mikecz Dániel, a Republikon vezető elemzője szerint a pártot választani nem tudó fiatalok is inkább új kormányt szeretnének. A bizonytalan fiatalok csoportja népesebb, mint a bizonytalan felnőtteké: míg a teljes felnőtt lakosságban az arányuk 29 százalékos, addig a 30 év alattiak körében ez 35 százalék.

A Republikon mérése szerint mindössze a fiatalok 28 százaléka menne el biztosan szavazni, illetve további 41 százalék valószínűleg részt venne a következő választáson. Mikecz ismertetése szerint mindössze a fiatalok 1 százaléka aktív olyan szinten, hogy politikai szervezetnél vállaljon feladatot.

Ideológiai önbesorolásuk alapján a legtöbb fiatal liberális, szabadgondolkodású (24 százalék), környezetvédőnek 19 százalék tartja magát. Nemzeti érzelműnek 18 százalék tartja magát, illetve 16 százalék híve a „rendnek és stabilitásnak”. Konzervatív felfogásúnak nyolc, vallásosnak 6 százalék tartja magát. De szocialistának vagy szociáldemokratának is csak 7 illetve 2 százalékuk vallja magát.