Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Húsz-harmincezrekkel is csökkenhetett egészségügyisek fizetése

Szerző: | 2021. április 08., 10:42 | Belföld

A Pfizer-BioNTech vakcinát fecskendõbe szívja az oltás előtt egy egészségügyi dolgozó a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) a fõváros XIII. kerületében 2020. december 30-án. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok egészségügyi dolgozónak húsz-harmincezer forinttal, vagy ennél is többel csökkent a fizetése áprilisra a Napi.hu cikke szerint. Március 1-jével ugyanis megszűnt az egészségügyi szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonya, hatályon kívül helyezték a kollektív szerződéseket, és újat írattak alá velük, ami már az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szól. Most kapták meg ennek jegyében az első fizetésüket, sokan pedig jelentős csökkenést tapasztaltak.

HIRDETÉS - AIP

Az Országos Kórházi Főigazgatóság korábban azt javasolta még, az egészségügyi intézmények őrizzék meg a kollektív szerződésekben meglévő pótlékok és juttatások szintjét. Sokan meg is fogadták ezt az ajánlást, akadtak viszont, akik takarékoskodásból másképp tettek. Megvágták így azokat a pluszjuttatásokat, amik esetében az új jogszabály nem ír elő változatlan pótlék-számítási szabályokat – fejtette ki a Napinak a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna. A lap hallott olyan esetről is, amikor egy oltóponton két hónapon át reggeltől este hétig ott lévő szakdolgozónak nem fizettek délutános pótlékot, miután a Munka Törvénykönyve szerint az nem járna. Más esetben az oltópontra kirendelt adminisztrátor nem kaphatott a pihenőnapon végzett munkáért száz százalékos pótlékot, ez pedig jogellenes is.

Az orvosok esetében a jelentős béremelés miatt megszűntek a pótlékok, így most azokat másoktól is próbálják megvonni, gyakran jogellenes módon. Van, ahol pedig az önként vállalt túlmunka díját csökkentették, így a dolgozók ezt sem igazán tudják keresetkiegészítésként felhasználni. Eddig sokan a rendkívüli túlmunkát választották, mert ezekért az órákért magasabb juttatást kaptak. Ugyancsak csökkenhetett a képesítési pótlék, az eddigi 7-10 százalék helyett most már csak 5-8-at ítélnek meg pluszképesítések után.

Eddig ha valaki negyven évet ledolgozott, nyugdíjba vonuláskor nyolc hónap felmondási időt kapott, ennek a felét pedig felmentésben tölthette. Ezután viszont nyolc helyett csak három hónapot kapnak, így pedig kevesebb felmondási időt is fizetnek ki.

A pluszjuttatások ráadásul hónapokat is csúszhatnak, főleg azoknál, akiket más intézménybe rendelnek ki dolgozni. A fizetésüket ugyanis továbbra is a főállású munkahelyről utalják, a pótlékokról szóló igazolások viszont lassan érkeznek meg ide, így a dolgozó csak hónapokkal később kaphatja meg a teljes bérét. A szakszervezethez gyakran fordulnak azzal bérszámfejtők, hogy nem tudják, az ügyeletet és éjszakai munkát miként kell elszámolni, mert ilyeneket az adott intézményben nem alkalmaznak.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: egészségügy, Független Egészségügyi Szakszervezet, Soós Adrianna


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest