Müller Cecília: 28 800 adag egydózisú Janssen-vakcina érkezik a jövő héten

Müller Cecília: 28 800 adag egydózisú Janssen-vakcina érkezik a jövő héten

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Janssen első oltóanyag-szállítmánya várható jövő hétre, 28 800 adaggal, ami egydózisú, így ennyi embernek ad majd teljes védettséget – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Az uniós beoltottsági átlag kétszeresén vagyunk a mai napon. Nagyon fontos, hogy minden vakcinát eloltsunk, ezt tesszük – mondta.

Az AstraZeneca kapcsán azt mondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség csak annyit mondott ki, hogy a vakcina beadása és a vérrögképződés között lehet összefüggés és további vizsgálatok szükségesek.

Hazai adatok is rendelkezésre állnak, elemeztük azokat – mondta. A populációban nem találtunk többlet megbetegedést, sőt, az oltást megelőző időszakban sokkal több trombózisos eset lejelentése volt jellemző – tette hozzá. – Tehát ilyen jelenséget nem tudtunk felfedni.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy ezek következtében továbbra is javasolja az ügynökség a vakcina használatát. Magyarország pedig jellemzően követi ezeket az ajánlásokat, így továbbra is alkalmazzuk, a saját adataink is erre késztetnek bennünket.

Sajnos most is elhunyt 272 beteg, köztük fiatalok is – mondta a friss adatokat ismertetve.

A 13. héten van egy pici csökkenés a heti új fertőzöttek tekintetében, 11 725-tel csökkent a beazonosítottak száma, az átlagéletkor pedig 46 év. 3122 település érintett, az összes településünk 99 százaléka – mondta.

A heti új fertőzöttek 16 százaléka a főváros területén él, 14 százalékuk Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplénben 6 százalékuk, a legkevesebb pedig Zalában (2 százalék, ám itt nőtt a fertőzöttek száma).

A legnagyobb arányban Baranya (15 százalék), Jász-Nagykun-Szolnok (3 százalék), Zala (1 százalék) megyében nőtt a fertőzöttek száma, további 17 megyében és a fővárosban viszont csökkent az előző héthez képest. A harmadik hullám platóját talán elértük, vagy elérhetjük – mondta. – Azt azonban nem tudhatjuk, meddig fog tartani.

Egy nagyon szomorú, tragikus hírt is közölnöm kell – mondta Müller Cecília. – Meg fog jelenni egy 8 hónapos csecsemő is az elhunytak listájában. Nem koronavírusban halt meg, hanem meningococcus fertőzés okozta betegségben, ezt az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette. De mivel a környezetében sokan koronavírus-fertőzöttek voltak, vizsgálattal megerősítették a fertőzést, de egyértelműen megállapították a halál okaként a meningococcus baktériumot. Koronavírusos tünetei nem voltak – tette hozzá.

Ritka ez a fertőzés, de kiszámíthatatlan a kimenetel – mondta a tiszti főorvos. Egyik formája az agyhártyagyulladás, egy teljesen fejlett fiatalt, vagy kevésbé fejlett immunrendszerű csecsemőt is meg tud támadni. Gyors lefolyású lehet ilyenkor. Ragályos betegség, ilyenkor mindenkit antibiotikumos megelőző védelemben részesítenek, aki érintkezett vele, most is így tettek.

Ez a tragédia is arra hívja fel a figyelmünket, hogy a koronavírus mellett mennyi más betegséggel is meg kell küzdenünk – tette hozzá.

Újságírói kérdésekre ezúttal sem válaszoltak, mondván, a Kormányinfón Gulyás Gergely mindenre megfelelt.