Karácsony: Nem látsz többé Facebookon

Karácsony: Nem látsz többé Facebookon

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a 2021. január elsejei videójában (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hacsak ezt nem olvasod végig és változtatsz a beállításaidon – írja a főpolgármester a közösségi oldalán. A poszt előzménye, hogy a Facebook úgy próbál kikerülni a politikai reflektorfényből, hogy korlátozza a politikai jellegű tartalmak láthatóságát felületén.

Ennek hatását most a saját bőrén tapasztalta meg Karácsony Gergely. – A Facebook úgy döntött, hogy kevesebb politikai tartalmat fog megjeleníteni a felhasználóknak. Ezt a módszert egy ideje a világ számos pontján próbálgatják, úgy tűnik immáron Magyarországon is. Eddig egy átlagos bejegyzésem 150 - 250 ezer magyar facebookoshoz jutott el. Tegnap óta ez a szám a töredékére csökkent, pár tízezerre – fogalmaz az ellenzéki politikus.

Úgy látja, hogy „a változtatás hivatalos kormányzati oldalakra nem vonatkozik, így például Magyarország Kormánya Facebook-oldala továbbra is akár több százezer magyar embert érhet majd el egy-egy poszttal”. –Ilyen az amikor egy óriás cég, mindenféle következmény nélkül, egy algoritmus tekerésével szól bele választások kimenetelébe, országok sorsába – állapítja meg, majd részletesen leírja, hogyan kell kedvencként beállítani az oldalát, hogy követői a jövőben is nagyobb eséllyel találkozzanak a bejegyzéseivel.

Nemcsak a főpolgármester panaszkodik a Facebookra, hanem a fideszes Dömötör Csaba is. Ő Karácsony Gergellyel ellentétben azt állítja, hogy csütörtök óta a kormányzati Facebook-oldal és számos kormánypárti politikus oldalának elérése is jelentősen visszaesett, több esetben a töredékére.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hozzátette: az ő oldalával is ez történt.

„Értetlenül állunk a dolog előtt, mert ennek okairól a Facebook nem adott előzetes tájékoztatást. Nem tudjuk, hogy a jelenség hátterében technikai probléma van, vagy az a már korábban bejelentett szándék, hogy visszaszorítsák a politikai tartalmakat” – fogalmazott.

A politikus szerint az eset felhívja a figyelmet „a közéleti szereplők kiszolgáltatottságára ezen a téren”. Hozzátette: „az elérések csökkentése különösen hátrányos a mostani időszakban, amikor a járvánnyal és az oltásokkal kapcsolatos információ, és a magyarok hiteles tájékoztatása minden másnál fontosabb az online felületeken”.

Közölte azt is, hogy beszámolnak arról, ha részletesebb tájékoztatást kapnak a Facebooktól.

Frissítés:

A Hvg.hu elérte a közösségi oldal szóvivőjét péntek este 9 óra után, aki annyit közölt: a Facebook tud a jelenségről, és vizsgálja azt.