Néhány nap alatt engedélyeztek egyes NAT-kompatibilis tankönyveket

Néhány nap alatt engedélyeztek egyes NAT-kompatibilis tankönyveket

Pedagógus és diákok válogatják a tankönyveket a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában 2018. augusztus 16-án (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rövid idő alatt, néhány esetben napokon belül véleményezték a felkért szakértők az új Nemzeti Alaptantervnek (NAT) megfelelően átdolgozott iskolai tankönyveket - derül ki a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) adatigényléséből. Az egyesület 900 oldalnyi dokumentumot igényelt és dolgozzott fel.

A TANOSZ szerint az idő rövidsége mellett kérdéseket vet fel az is, hogy a feltűnően rövid értékelési idő után a legtöbb tankönyvet szinte tökéletesnek találták a szakértők, és feltétel nélkül ajánlották őket jóváhagyásra akkor is, ha egyébként kijavítandó hibákat találtak bennük.

A szervezet felhívta a figyelmet: NAT 2020-hoz készült 1-5-9. osztályos állami tankönyvek esetén fordult elő először, hogy a könyveket ugyanaz az állami intézmény minősítette tankönyvvé, amely azokat elkészítette.
Vagyis az Oktatási Hivatal egyik (fejlesztési) részlege a könyveket az Oktatási Hivatal (akkreditációs)
részlegéhez nyújtotta be jóváhagyásra, és az a tankönyveket minden esetben feltétel nélkül pozitívan is bírálta el.

A TANOSZ kiemelte: magánszereplők által fejlesztett tankönyvek esetén ritkán szokott 60 napnál hamarabb lezajlani az értékelés. A tankönyveket olyan szakértők vizsgálják meg, akik nem az Oktatási Hivatal alkalmazottai. A kirendelt szakértők 15-26 napot kaptak az értékelésre, de a TANOSZ szerint az általuk kikért dokumentumokból kiderült, hogy a kirendelési végzés keltét figyelembe véve ennél kevesebb időt szánhattak a szakértők az értékelésre. Az adatok alapján voltak olyan szakértők, akik 3-4, mások 5-6 nap alatt készültek el akár több tankönyv bírálatával. A kirendeléstől az értékelésig eltelt idő a TANOSZ összesítése szerint legfeljebb 15 nap volt, de sok esetben rövidebb.

A szervezet megkérdőjelezi azt is, hogy reális lenne az értékelés végeredménye. Az összes felső tagozatos tankönyvből – 3 tankönyv kivételével – az értékelések 95-100% közé esnek, tehát 45 tankönyvet szinte tökéletesnek találták az értékelők, és feltétel nélkül javasolták jóváhagyásra. Helyesírási hibákat szinte egyáltalán nem találtak a tankönyvek többségében, három kivételével. Az alsó négy évfolyamnak készült tankönyvek több kritikai megjegyzést kaptak a TANOSZ ismertetője szerint, de ezeket is feltétel nélkül javasolták a szakértők.

Korábban is ismert volt, hogy rohamléptekkel készültek az új Nemzeti Alaptantervnek megfelelően átdolgozott tankönyvek, miután 2020 február elsején megjelent az új Nat szövege, majd a kormányzat számos egyházi és állami iskola, szakmai fórum és szervezet kérése ellenére a járványhelyzet ellenére is ragaszkodott a NAT 2020 szeptemberi bevezetéséhez. A TANOSZ emlékeztetett: 2020 június 15-ig kellett ötvennél is több tankönyvet átdolgoztatni, jóváhagyatni és felvenni a hivatalos tankönyvjegyzékbe, hogy azok készen álljanak az új Nat szeptemberi bevezetéséhez.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.