Nézőpont: Jakab vezeti az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyét, Karácsony a második

Nézőpont: Jakab vezeti az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyét, Karácsony a második

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg Jakab Péter az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül a legnépszerűbb az ellenzéki választók körében (21 százalék), őt Karácsony Gergely követi (14 százalék) – derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából. A felnőtt népesség 44 százaléka Orbán Viktort látná szívesen a miniszterelnöki székben.

Érdekesség, hogy Jakabot kevesebben tartják esélyes befutónak, mint ahányan támogatnák, Karácsony esetében viszont többen vannak támogatóinál az őt esélyesnek tartók – ismertette a kutatás eredményét a Nézőpont Intézet.

A teljes felnőtt népesség 44 százaléka mondta azt, hogy továbbra is Orbán Viktor legyen a kormányfő, s csak 30 százalékuk nevezett meg más személyt. Az ellenzéki politikusok közül Jakab Péter szerezte a legtöbb szimpatizánst (10 százalék) a teljes népesség körében, mögötte 7 százalékkal áll Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki egyébként még nem jelentette be az indulását.

A kormánykritikusak körében is a Jobbik-elnök vezet: az ellenzéki választók 21 százaléka szavazna Jakab Péterre és 14 százaléka Karácsony Gergelyre.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és Hódmezővásárhely polgármestere 8, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője (aki szintén hivatalosan nem jelentette be indulását) 7, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke pedig 4 százalékot szerezne a kormánykritikus szavazók között miniszterelnök-jelöltként. A kormánykritikusok 15 százaléka jelezte azt, hogy más – meg nem nevezett – jelöltre szavazna.

Bár Dobrev Klára és Karácsony Gergely sem jelezte, hogy indulnának a miniszterelnök-jelölti pozícióért, a megkérdezettek 10, illetve 17 százaléka adna esélyt ennek a két politikusnak miniszterelnökség-jelöltségre, 3-3 százalékkal többen, mint amennyien szavaznának rájuk. Jakab Péternek viszont egy százalékponttal kisebb esélyt (20 százalék) adnak az ellenzéki választók, mint ahányan szavaznának rá.

Az ellenzéki szavazók 15 százaléka szerint végül nem is kerül sor közös miniszterelnök-jelölt állítására, további négy százalékuk pedig egy eddig meg nem nevezett jelölt befutását várja.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. március 30. és 31. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Nemrég a Závecz Research is arra jutott, hogy Jakab Péter a legnépszerűbb a lehetséges miniszterelnök-jelöltek közül az előválasztáson részt venni szándékozó szavazók között. A kutatás március 1-11. között, 1000 fő személyes megkeresésével készült, reprezentatív felmérés volt.

A kérdés itt úgy hangzott: „Kit látna szívesen a következő politikusok közül miniszterelnök-jelöltként?”. Erre Jakab Péter 30 százalékot kapott, Dobrev Klára 28-at, Karácsony Gergely és Fekete-Győr András 16-16-ot, Márki-Zay Péter pedig 5-öt.

Hozzátették, ha az összes lehetséges előválasztási szavazó válaszait nézzük (tehát ha beleszámoljuk a most még bizonytalanokat is), akkor Jakab előnye még nagyobb, Dobrevnek gyengébbek a számai, Karácsony Gergelynek viszont erősebbek. Itt a következő a sorrend: Jakab Péter 19 százalék, Karácsony Gergely és Dobrev Klára15-15 százalék, Fekete-Győr András 9 százalék, Márki-Zay Péter 4 százalék.

Medián februárban arra jutott, hogy Karácsony Gergely vezet 39 százalékkal. Őt Jakab Péter (32 százalék), Dobrev Klára (25 százalék), Márki-Zay Péter (22 százalék), majd Fekete-Győr András (10 százalék) követte a népszerűségi listán.

Az IDEA Intézet február 22. és február 25. között az mérte, hogy a legelkötelezettebb ellenzéki szavazói körben (akik biztosan elmennének egy most esedékes előválasztásra, és nem a Mi Hazánk hívei) az öt lehetséges jelölt közül Dobrev Klára akkor 28, Jakab Péter 27, míg Karácsony Gergely 22 százalékot kapott volna. Tőlük elmaradva Márki-Zay Péterre 9, Fekete-Győr Andrásra 7 százalék szavazott volna februárban..