Orbán Viktor: A középiskolákat csak május 10-én nyitjuk ki

Orbán Viktor: A középiskolákat csak május 10-én nyitjuk ki

Orbán Viktor 2021. március 5-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A középiskolák nem nyitnak ki április 19-én, hanem majd csak május 10-én, az érettségik után. Az érettségik pedig csak írásbelik lesznek – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban, a szokásos péntek reggeli interjújában. Ezúttal nem közölt friss járványügyi adatokat. Arról is beszélt, hogy június elejére képes lehet az ország 7 millió magyar beoltására.

Az első időszakban a zárás képes volt egy-két hónapra eltüntetni a vírust, ez a mutáció most nem olyan, ezt le kell győzni, az izolálás csak lassítani tudja – ismételte meg az általa korábban elmondottakat.

Ilyen félháborús állapotokat még nem láttunk, épp csak a jegyrendszer és a hiperinfláció nem jött el. Az embereknek pedig előbb-utóbb elegük van belőle, ilyenkor értékelődik fel az a szó, hogy béke – mondta.

Mikor jutunk oda, ahol a britek vannak, jogos kérdés, az én szakértőim, vagy a kormány szakértői szerint akkor lesz béke, ha a vírust az oltásokkal sikerült legyőzni.

Ehhez kellenek regisztráltak, jól állunk, tegnap átlépte a 4 milliót a számuk – de több kell, kampányt indítunk ezért, híres emberek fognak regisztrációra biztatni – mondta a miniszterelnök. Ha minden jól halad, 2,7 millió beoltott fölött vagyunk már, hamarosan elérjük a 3 milliót, a 4 milliót május elején el fogjuk érni. Utána pedig 10 nap alatt beadunk újabb 1 milliót, június elejére pedig a 8 millió felnőtt magyar állampolgárból be tudunk oltani 7 milliót. A miniszterelnök attól fél, hogy nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina. Mire június 15-én kezdődik a foci-Eb, biztosan mindenki meg fogja tudni kapni az oltást, és részt vehet az eseményen, ha szeretne – tette hozzá.

Most már az idős magyarokat beoltottuk, 90 százalék környékén van a 65 éven felüliek beoltása, ami nyomasztott engem – mondta a miniszterelnök. Az idősek életveszélyben voltak, ember nem tudta megmondani, hogy ha ők megkapják a vírust, túlélik-e – fogalmazott.

Most ezen túl vagyunk, kicsit nyugodtabban beszélek arról, hogy mi történt Brüsszelben. Ugyanaz történt, mint a migrációval. „Az elején mondtuk, hogy nem csak az árat, hanem az időpontot is figyelembe kell venni, és ne szabad feladnia nemzeti vakcinabeszerzést. Rögtön nekünk estek. Most mit látunk? A bajorok, osztrákok orosz vakcinát szeretnének” – fogalmazott. Hozzátette: az idő igazolja az álláspontot és kiderül, hogy kétszer annyi embert oltunk be, mint a nyugati országok.

Mi lesz a 18 éven aluliak oltásával? Ma is téma volt az operatív törzsben, de nem kapott egyértelmű választ még a szakemberektől.

De az iskolák és érettségik ügyében döntöttünk – jelentette be. Bár már április 19-én nyithatnak az iskolák, készen állunk, de a középiskolákat nem érdemes néhány napra kinyitni, hiszen hamarosan jönnek az érettségik, így a középiskolákat csak május 10-én nyitjuk ki. És csak írásbeli érettségik lesznek, mint tavaly is – mondta. Azért is jó így, hogy fair legyen a két év között – tette hozzá. A részletszabályokat később teszik közzé.

Ismert, pedagógus szervezetek az április 19-i iskolanyitás bejelentése óta annak elhalasztását kérték, de mellettük több szakértő is korainak tartotta azt, főleg a középiskolák esetében nem értették, hogy érettségi előtt néhány nappal miért mennek vissza az iskolapadba a diákok, kockáztatva a megfertőződést és a vizsgáról való lemaradást.

Arról, hogy mi lesz akkor, ha elérjük a további nyitás feltételéül szabott 3 millió beoltottat, nem beszélt. „Abban reménykedem, hogy április 19-én elérjük a 3,5 milliót, és akkor a következő lépéseket meg lehet tenni. Most az iskolákkal próbálkozunk először” – fogalmazott. Szerinte május elején meglesz a 4 millió beoltott, közel ahhoz, hogy mindenki megkapja a vakcinát, aki regisztrált. Úgy látja, közel vagyunk ahhoz, hogy oltási igazolással szabadon lehessen társadalmi eseményekre menni.

„Én nem hiszek nekik, a baloldal oltásellenes” – fogalmazott a miniszterelnök az ellenzéki pártok oltásra buzdító videója kapcsán. Beadtak egy határozati javaslatot, amelyben az állt, hogy a parlament tiltsa be az orosz és kínai vakcinát, ha ezt elfogadtuk volna, akkor sokan meghaltak volna – tette hozzá.

Beszélt a Petry-ügyről is. Szerinte jelenleg a liberális gondolkodás elnyomó gondolkodás, ezért most egy magyar elvesztette a munkáját. „Egyetlen magyar sincs egyedül, Petry sincs egyedül, mindannyian vele vagyunk” – fogalmazott. Gulácsi Péter kiállása kapcsán azt mondta, hogy a válogatottnál kialakult egy vita, és minden ilyen vita megbontja az egységet, a csapaton belül és a csapat körül is. Szerinte a szövetségi kapitány és a csapatkapitány, vagyis Marco Rossi és Szalai Ádám feladata, hogy ezt kezelje.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.