Elindult a múzeumi megújulás: „elengedik” Varga Benedeket, a Nemzeti Múzeum főigazgatóját

Elindult a múzeumi megújulás: „elengedik” Varga Benedeket, a Nemzeti Múzeum főigazgatóját

A Magyar Nemzeti Múzeum épülete (Fotó: EtelkaCsilla/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatójának határozott idejű magasabb vezetői megbízása 2021. június 30. napjával megszűnik – áll az intézmény hétfői közleményében. Mint írják, a múzeum strukturális átalakításának és a múzeumi szféra megújításának kidolgozása 2021. április 15-én, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum megújítás és a múzeumi integráció előkészítéséért felelős miniszteri biztosi kinevezésével veszi kezdetét, melyben Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum jelenlegi főigazgatója is aktív szerepet vállal.

– Varga Benedek az elmúlt öt évben elkötelezettséggel, a kor elvárásainak megfelelő szakmaisággal és kimagasló eredményességgel vezette az intézményt. Példás helytállással segítette a múzeum folyamatos működését és az emberek kiszolgálását a pandémia alatt bevezetett újításokkal, online tartalmakkal, melyekért az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerését és köszönetét fejezi ki. Varga Benedek főigazgatói mandátumának lejáratát követően megbízott intézményvezetőként fogja a múzeumot segíteni – fogalmaz a közlemény. Varga 2016 júliusától vezette az MNM-et, megbízatása öt évre szólt, vagyis a jelenlegi lépés hivatalosan nem kirúgás, azonban így is jelzésértékű.

Mint ismert, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az MNM megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztosnak nevezte ki L. Simon Lászlót. Az egykori kulturális államtitkár a múzeumi intézmények strukturális átalakításának és az új konstrukció kialakításának lehetőségeit fogja megvizsgálni, feladataik hatékony és a múzeumok szakmai színvonalát biztosító ellátása érdekében.

A kinevezés után megjelent kormányrendeletből kiderült, mit takar a fenti felsorolás. A kormány összevonja a Nemzeti Múzeumot és a Természettudományi Múzeum, valamint megvizsgálja további muzeális intézmények, különösen az  Iparművészeti Múzeum Nemzeti Múzeumba történő integrálásának lehetőségét is. L. Simon mindezek mellett megvizsgálja a régészeti és műtárgyvédelmi feladatellátás Magyar Nemzeti Múzeum feladat- és hatáskörébe történő utalását, és előkészíti a Magyar Nemzeti Múzeum megújuló szakmai tevékenységi köréhez igazodó intézményi keretet (szervezet, humán erőforrás, jogszabályi háttér).