Szijjártó Péter: Ez egy borzasztó rossz és bonyolult szituáció

Szijjártó Péter: Ez egy borzasztó rossz és bonyolult szituáció

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021. április 12-én Százhalombattán, a Novochem Kft. raktárkomplexumának átadásán (Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kapott jelzést a kormány a szakemberektől arról, hogy esetleg a kínai vakcinából az eddigi kettő helyett akár három oltásra is szükség lehet – erről beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Szijjártó Péter.

A külügyminiszter a műsorban kifejtette, hogy több mint egy éve szenved a világ a koronavírustól, ennyi ideje volt az orvosi és tudományos közösségnek valamilyen megoldást adni. Nyilvánvalónak nevezte, hogy időről-időre felröppennek bizonyos megnyilatkozások, amelyről majd kiderül, hogy igaz vagy mégsem igaz. Azoknak a véleményére kell alapozni, akiknek jogosultsága, képzettsége van arra nézvést, hogy hivatalos véleményt mondjanak. Itthon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (NNK) dolgoznak azok a szakemberek, akik beszélhetnek arról, hogy egy oltóanyag használata biztonságos-e. Ha a szakemberek szólnak, hogy további intézkedés szükséges, akkor lépni fognak.

Szijjártó Pétert kérdezték arról is, mennyire szokványos, hogy egy importőrcég is megjelenik a beszerzéseknél, mint ahogyan az történt a kínai vakcina esetében. Erre a miniszter azt mondta, nem tudja, hogy mennyire szokás, mert korábban soha nem kellett oltóanyag vásárlásáról tárgyalnia. Ő a politikai tárgyalásokat bonyolította le, az volt a felelőssége, hogy az orosz és a kínai állami szervekkel jusson megállapodásra arról, hogy Magyarország lehetőleg az elsők között kapjon oltóanyagot. Ami az üzleti részéhez tartozik, azzal egy másodpercet nem foglalkozott. Elmondása szerint ugyanakkor a kínai részről a jelzés az volt, hogy a Sinopharm egy importőrcéggel tud megállapodni, az NNK pedig egy olyan magyar vállalattal írt alá szerződést, amelynek tapasztalata van gyógyszer-nagykereskedelemben.

A műsorvezető felvetette azt is, hogy a miniszterelnök korábban a kormányzati sikert az elhunytak számában határozta meg, most pedig az oltások számát hangsúlyozzák. Szijjártó Péter szerint ez egy borzasztó rossz és bonyolult szituáció, de az egyszerű, hogy minél előbb, minél több embert be tudunk oltani, annál több halálesetet kerülünk el.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.