Navalnij 15 kilót fogyhatott a börtönben ügyvédje szerint, két porckorongsérve is van

Navalnij 15 kilót fogyhatott a börtönben ügyvédje szerint, két porckorongsérve is van

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keresetet indított a pokrovi 2. fogház ellen Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus, amiért nem biztosítja számára, hogy olvashassa az iszlám tanokat tartalmazó koránt.

Az erről szóló közlés kedden Navalnij Instagram-profilán jelent meg. Az őrizetes kifogásolta, hogy nem adják ki neki sem a koránt, sem pedig a többi könyvet, amelyet magával hozott a börtönbe. Arra hivatkoztak, hogy ellenőrizniük kell, hogy tartalmuk nem szélsőséges-e.

– Ki gondolta volna, hogy először a korán miatt fordulok bírósághoz a fogházam ellen. Igen-igen. Nem azért, mert nem engednek be hozzám orvost (ez az éhségsztrájkom oka), nem a fogva tartás körülményei, hanem a muzulmánok szent könyve miatt – hangzott Navalnij bejegyezése. A korábban muszlimellenes megnyilvánulásai miatt bírált politikus azt írta, hogy szeretné elmélyülten tanulmányozni és megérteni a koránt.

Az ellenzéki elítélt éhségsztrájkja immár két hete tart, ügyvédjei szerint 15 kilót fogyott. A hátfájásra és végtagzsibbadásra panaszkodó Navalnij így tiltakozik az ellen, hogy nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Az MR-vizsgálat két porckorongsérvet állapított meg nála.

Az őrizetest egy időben a gyengélkedőn látta el a börtön felcsere, majd visszahelyezték a csoportjához, és kilátásba helyezték kényszertáplálását. Navalnij egy időben lázra és köhögésre is panaszkodott és azt írta, hogy a környezetében többen TBC-sek.

Alekszej Navalnijt január 17-én vették őrizetbe Moszkvában, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. Navalnij szabadon bocsátását és jogainak biztosítását több külföldi vezető és nemzetközi szervezet követelte Moszkvától.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.