Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Kásler főtanácsadója etikai állásfoglalást kérne Zacher Gábor nyilatkozatáról

Szerző: | 2021. április 16., 10:05 | Belföld

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor pár nappal ezelőtti nyilatkozatával szemben Kásler Miklós szakmai tanácsadó testületének az elnöke, Kollár Lajos – írta a Népszava. Arról a Szabad Európának adott interjúról van szó, amiben a sürgősségi orvos kifejtette: mielőtt lélegeztetőgépre rak embereket, sokak utolsó mondata az, hogy „de ugye meggyógyulok?”. Zacher kifejtette, neki nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni, Orbán Viktor viszont korábban azt mondta, hogy akik megbetegszenek, azokat meg fogják gyógyítani. Hozzátette, szerinte Orbán Viktornak kell elszámolnia azzal a 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt a koronavírus-járványba.

HIRDETÉS - AIP

Zacher kifejtette azt is, hogy bár nem rendszeresen, de az orvosok szembekerülnek a dilemmával, hogy kit tegyenek lélegeztetőgépre és kit ne. Náluk a hatvani kórházban is volt ilyen eset, és a kollégáitól is hallott olyanról, hogy ha nincs elegendő szabad gép, akkor az jut hozzá, akinek jobbak a túlélési esélyei.

A Népszava szerint Kollár Lajos a szaktárca e-mail címéről kérte arra nagyjából 63 szakmai tagozat vezetőjét, hogy ítéljék meg: etikailag helyes-e mindaz, amit Zacher Gábor elmondott. A lap viszont úgy látja, a megszólított szakmai tagozatoknak nincs jogosítványuk, illetve feladatuk hasonló ügyekben eljárni. Kollár nem a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai bizottságához fordult, hanem a tárcától függő tagokra igyekezett nyomást gyakorolni. Többen el is hárították azzal a kérést, hogy nem az ő dolguk etikai ügyekben állást foglalni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A lapnak Zacher kifejtette, van tudomása a levélről, de nincs erről további mondanivalója. Kolláréktól nem érkezett válasz.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Kásler Miklós, Kollár Lajos, koronavírus-járvány, Zacher Gábor


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest