Helyi népszavazást kezdeményez a Fudan Egyetem ügyében Baranyi Krisztina

Helyi népszavazást kezdeményez a Fudan Egyetem ügyében Baranyi Krisztina

Baranyi Krisztina (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosi közgyűlés tagjaként és Ferencváros polgármestereként helyi népszavazásokat kezdeményezek a Fudan ügyében – közölte Facebook-oldalán Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere. 

Mint írja, Orbán Viktor a 2019-es önkormányzati választások után azt ígérte, hogy „Magyarország Kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak”. A 2019-es elsöprő ellenzéki győzelem után mondta ezt a miniszterelnök és létre is jött a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa, ahol a Kormány által tervezett nagyberuházásokról születnek a Fővárossal közös döntések.

– Itt lett széleskörű, a budapestiek által is jóváhagyott felhatalmazása a Diákvárosnak, vagy az atlétikai világbajnokság megrendezésének – tette hozzá. A kínai Fudan egyetem kampuszának megépítése ezeknél nagyságrendekkel nagyobb beruházás, ám erről nemhogy közös döntés nem született, de el is titkolták előlük „az erről szóló államközi megállapodást, a tervek részleteit, a helyszínt, a finanszírozási konstrukciót, mindent”.

Mint a polgármester felidézi, a helyszín Ferencváros páratlanul szép Duna-parti területe, ahová eredetileg a Diákváros északi részének épületeit – irodákat, üzleteket, kávézókat, lakásokat – terveztek a Mesterterv készítői.

– Csakhogy annak a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van és a Főváros is rendelkezik itt némi ingatlantulajdonnal. Vagyis ezeket az ingatlanokat át kellene adnunk erre a célra. Az a felhatalmazás, ami alapján ezt megtehetnénk, nem született meg – szögezte le.

Ezért Baranyi szerint a ferencvárosiak beleegyezésére is szükség van a projekthez. „Ha máshogy nem megy, népszavazás döntsön arról, hogy odaadjuk-e Ferencváros vagyonát egy magánegyetemnek, amelynek költségeit még az unokáink is fizetni fogják. Amíg nem születik felelős, közös döntés arról, hogy a Fudan megépülhet ebben a városban, Ferencváros nem fog semmilyen vagyonelemet ennek a projektnek a rendelkezésére bocsátani.”

Először a Direkt36 írt arról, hogy a magyar kormány megállapodott a sanghaji elitegyetemmel arról, hogy a IX. kerületi Duna-parton építheti fel budapesti központját, amelyhez a magyar állam 540 milliárd forintos kölcsönt is fölvesz Kínától. A kínai egyetem – amely a kínai állampárt fontos utánpótlásképzője is – 2024-ben Magyarországon nyitná meg első európai kampuszát, amit maga Hszi Csin-ping kínai elnök is külön kiemelt és méltatott. A kampusz a tervek szerint öt-hatezer hallgatóval és ötszáz tanárral indulna. Az építkezést a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat végezheti.

Csakhogy ezen a területen már zajlik egy nagyszabású fejlesztés, a Budapest Diákváros és Déli Városkapu projekt, amelynek a Budapest Fejlesztési Központ a gazdája. Karácsony Gergely főpolgármester az üggyel kapcsolatban még április 8-án kért rendkívüli tájékoztatást, illetve jelezte: ha nem lesz Diákváros Budapesten, készek lemondani az atlétikai vb-t

Csütörtökön Fürjes Balázs, a fejlesztésért felelős miniszterelnökségi államtitkár még arról beszélt, hogy hogy a Diákváros tervei érintetlenek, ám péntek éjszaka megjelent egy kormányrendelet, amely elveszi a projektet Fürjes Balázstól, és hétfőtől Palkovics László Innovációs és Technológiai Minisztert teszi meg a Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósításáért felelős kormánybiztosnak.