Kásler Miklós: Kellő rugalmassággal járjanak el az igazgatók a gyerekek hiányzásainál

Kásler Miklós: Kellő rugalmassággal járjanak el az igazgatók a gyerekek hiányzásainál

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként fertõtlenítést végez a Magyar Honvédség 93. Petõfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonája a fõvárosi Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Mûvészeti Iskolában 2021. március 17-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az óvodákban el kell kerülni a csoportok összevonását – többek között ez olvasható abban a Telex birtokába jutott levélben, amelyet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere küldött ki április 16-án az intézmények vezetőinek. A minisztérium még akkor is ezt kéri, ha esetleg eleinte alacsonyabb lenne a jelenlévő gyermekek létszáma. Az is szerepel a levélben, hogy a gyerekekkel lehetőség szerint saját óvópedagógusaik foglalkozzanak, hogy elkerüljék a keveredéseket.

Az iskolákban továbbra is mérni kell a gyerekek testhőmérsékletét, viselni kell a maszkot, használni a kézfertőtlenítőket és rendszeresen szellőztetni kell. Az intézmények kapnak fertőtlenítőszereket is. A hiányzások kapcsán a miniszteri levél azt írja: „a gyermekek, tanulók hiányzásával kapcsolatban kérjük, hogy kellő rugalmassággal, mindemellett a hatályos jogszabályok és a kiadott intézkedési tervben foglaltak figyelembevételével járjanak el” az iskolaigazgatók. Az intézményvezetőnek alapos indokkal lehetősége van a tanulói távolmaradást igazoltnak tekinteni. A tanév előtt kiadott intézkedési terv is rögzíti, hogy veszélyeztetett tanuló esetén szülői kérelemre igazgatói döntés alapján lehetőség van arra, hogy az illető otthonról kapcsolódjon be az oktatásban.

Kásler Miklós a levében arra is kitér, hogy a jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható, a hiányzóknak el kell juttatni a tananyagot. Ugyanakkor ez nem zárja ki azt, hogy az intézmény – amennyiben erre lehetőség van – biztosítsa a jelenléti oktatásba való online bekapcsolódás lehetőségét egy tanuló számára.

Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai hétfőn nyitnak újra.