Kevés az új fertőzött, 199 beteg elhunyt

Kevés az új fertőzött, 199 beteg elhunyt

Az asszisztens elõkészíti a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina elsõ adagjait tartalmazó ampullákat a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 317 052 fő, közülük 1 400 703 fő már a második oltását is megkapta. Egy nap alatt 1645 fővel nőtt az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 754 833 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavirus.gov.hu keddi tájékoztatásában.

Kedd reggelre elhunyt 199 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 580 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 461 181 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 268 072 főre csökkent. 8602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 980-an vannak lélegeztetőgépen.

A fenti adatok alapján tendenciájában szorul vissza a járvány és az is kedvezőnek mondható, hogy mind a kórházban ápoltak, mind a lélegeztetőgépen lévők száma csökkent, utóbbi esetén több mint egy hónapja nem látott szintről van szó.

Ugyanakkor a képet árnyalja, hogy az elmúlt 24 órában csak 12 952 vírustesztet végeztek (eddig összesen 5 157 082-t). A teszteknek 12,7 százaléka lett pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy ország akkor tesztel eleget, akkor lehet valós képe a járvány terjedéséről, ha a minták pozitivitási aránya nem haladja meg az 5 százalékot.

A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is ezreket fertőz, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos. Minden harmadik magyar ember már kapott oltást.  Már a 4 millió 326 ezret is meghaladja a regisztráltak száma, és az eddig regisztráltak 69 százaléka már meg is kapta az oltást. Mint írják, most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon. Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeznek.

Magyarországon a nyitás jegyében hétfőn indult újra az oktatás az általános iskolák alsó tagozataiban, és kinyitottak az óvodák is, de volt olyan intézmény, ahol egy kivétellel egyetlen alsós tanár sem ment be órákat tartani személyesen.