Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Nemzetbiztonsági bizottság elé hívják Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

Szerző: | 2021. április 20., 13:31 | Belföld

A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai: Ungár Péter (b), Stummer János (k) és Molnár Zsolt (j)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghallgatja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a kínai Fudan egyetem magyar kampuszának kialakításáért felelős Palkovics Lászlót. A kormánytag egy nappal korábban még arról beszélt, hogy ő nem ért a titkosszolgálatokhoz.

HIRDETÉS - AIP

– A titkosszolgálatokhoz nem értek, de azt vélelmezem, hogy ha egy nagy ország Magyarországon titkosszolgálati tevékenységet akar végezni, ahhoz nem kell neki egy egyetem, ezt meg tudja oldani számos más módon is – ezt mondta a Hír TV hétfő esti műsorában Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter felel most azért, hogy a sanghaji elitegyetem, a Fudan kampusza felépüljön Budapesten. A tervek miatt számos aggodalom felmerült, például az, hogy a kínai kommunista párt irányítása alatt álló intézmény nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke és két ellenzéki tagja ezért sürgeti Palkovics László meghallgatását. Stummer János, Molnár Zsolt és Ungár Péter közös közleményükben idézték fel a kormánytag titkosszolgálatokat érintő szavait, vagyis, hogy nem ért a témához. – Miniszter úrnak ebben az egy dologban bizonyosan igaza van, mert ha nem így lenne, akkor tudná, hogy ha egy egyetem a kínai kommunista pártközpont irányítása alatt áll, diplomata képzést indít Budapesten, nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizhetetlen kapcsolati hálókat alakít ki, akkor az bizony nagyon komoly hírszerzési tevékenységre utal – írták. Azt is hozzátették, hogy a Fudan egyetem éppen ilyen.

Habár Palkovics Lászlót várják a nemzetbiztonsági bizottság elé, „az általa is elismert szakértelem hiányában” a válaszokra nem számítanak, de reményeik szerint legalább a nemzetbiztonsági szempontból nagyon is valós aggályaikat megoszthatják vele, és talán benne is aggodalmat kelthetnek. 

Emlékezetes, a Direkt 36 oknyomozó portál derítette ki nemrég: a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését. Mindezt egyébkén több százmillió forintnyi kínai hitelből. Az ügy nemcsak nemzetbiztonsági kérdéseket hozott felszínre, hanem Karácsony Gergellyel is egy újabb frontot nyitott. A kampuszt ugyanis a korábban tervezett és 10 ezer egyetemistának lakhatást biztosító Diákváros helyén építenék fel, a főpolgármester ugyanakkor ezt nem akarja elfogadni. Azt is felvetette, hogy amennyiben nem valósul meg a Diákváros, akkor a főváros lemondja a hazánkba 2023-ban tervezett atlétikai világbajnokságot, az ehhez szükséges stadionhoz ugyanis csak azért járultak hozzá, hogy az egyetemi város megépülhessen. A kormány szerint a Diákváros és a kampusz is el tud készülni.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) lapunknak eljuttatott közleményében pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a jobb oktatói fizetést és körülményeket kínálni képes elitegyetem elszívhatja a jó munkaerőt és a külföldi hallgatókat is a magyar egyetemek elől, amelyek emiatt is komoly hátrányba kerülnek.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: diákváros, Fudan Egyetem, Molnár Zsolt, Nemzetbiztonsági bizottság, Palkovics László, Stummer János, Ungár Péter


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Hirdetés

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest