444: Nem a vezető szaklap állt ki a Sinopharm vakcina mellett

444: Nem a vezető szaklap állt ki a Sinopharm vakcina mellett

Oltáshoz előkészítést kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák fecskendőkben Imre Anikó háziorvos szolnoki rendelőjében 2021. április 5-én (Fotó: MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudományos cikk az a Lancetben, a világ egyik vezető tudományos szaklapjában, megjelent írás, amelyre hivatkozva a kormány azt állítja, hogy folyóirat kiállt a kínai Sinopharm vakcina hatásossága mellett. Erről egyébként Menczer Tamás a külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára beszélt egy Facebook-ra feltöltött videóban.

A 444.hu szerint ugyanis a hivatkozott írás egy levél, amely a The Lancet Microbe Correspondence rovatában jelent meg. A levél arról szól, hogy egy 12 mintás Sinopharm vizsgálat alapján a szerzők szerint a vakcina a dél-afrikai mutáns ellen is hatásosnak bizonyult.

Felhívták a figyelmet, hogy a Lancet Microbe a folyóirat mikrobiológiával foglalkozó lapja, a Correspondence pedig ennek az a rovata, amelyben tudományos kutatásokhoz, eredményekhez fűzhetnek megjegyzéseket a szerzők.

Azt is írják, hogy a szóban forgó levél szerzője, Xiaoming Yang. Ő a Sinopharm alvállalatának, a China National Biotec Groupnak az elnökségi tagja és a vakcinaprojekt vezető kutatója. Egy másik szerző, Hui Wang szintén a Sinopharm alkalmazottja, a többiek pedig különböző kínai kormányszervek vagy a kínai állami tudományegyetem kutatói.

A portál emlékeztetett arra, hogy a Sinopharm-vakcinával kapcsolatban kételyek merültek fel, mert egyeseknél a vakcina második adagja után sem alakul ki elegendő védettség, vagy legalábbis az oltás utáni (spike) IgG immunválasz-ellenőrző vizsgálat nem mutat megfelelő eredményt, és vizsgálják, hogy szükség van-e harmadik oltásra.