Új oltási rendszert tesztelnek

Új oltási rendszert tesztelnek

Bakos Ilona háziorvos beoltja egyik páciensét a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával miskolci rendelőjében 2021. április 20-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


A következő két hét oltási programjáról tájékoztatták a háziorvosokat. A Telex.hu értesülései szerint a háziorvosok kedden kaptak két elektronikus levelet. Az egyikben György István, az országos oltási munkacsoport vezetője arról értesítette őket, hogy „az április 24-25-ei hétvégén és a következő hét közepén előre láthatóan nagyobb mennyiségű Sinopharm típusú vakcina fog érkezni hazánkba”. A portál emlékeztetett, hogy ez egybevág Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombati bejelentésével, miszerint április végéig esedékes 400 ezer kínai oltóanyag helyett egymillió érkezik Magyarországra.

György levele szerint április 26. és 30. között, illetve május 3. és 5. között „tömeges oltási szakasz” lesz, hogy a rendelkezésre álló vakcinákat mielőbb kioszthassák az embereknek. Az oltási szakaszba pedig a háziorvosokat is bevonják.

A másik e-mail a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) érkezett a híroldal szerint. Ebből további részletek derülnek ki az oltási program felpörgetéséről. Eszerint a háziorvosok már kedden megkapták az oltási folyamatba bevonható regisztrált személyek legújabb listáját, de egy új korcsoportos bontásban: a regisztrált „45 évesek és annál idősebbek teljes köre, akik még nem kaptak oltást”, szerepel benne. Mint írják, a levélben ki is emelik: „Ezen a héten elsődlegesen a 45 évesek és idősebbek oltását kell megtennie, illetve megszerveznie, de ha Ön már korábban egyeztetett ennél fiatalabb páciensei számára oltási időpontot, akkor természetesen az ő oltásuk is megtörténhet.”

Felhívták a figyelmet arra is, hogy eddig a 60 éves életkor számított a gyakran emlegetett korhatárnak, például az oltási program kezdete óta kiemelt csoportnak számítottak a „60 év alatti krónikus betegek”. Úgy tűnik, most az eddigi 60 éves kor 45-re tolódott.

Online regisztrációt tesztel a kormány

Közben a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerda reggel azt közölte, hogy továbbra is regisztráció alapján folytatják az oltást a háziorvosoknál és az oltópontokon egyaránt. Ugyanakkor bejelentették: a kormány az egyetemi oltópontokon új internetes foglalási rendszert tesztel.

Mint írták, az oltás felgyorsítása érdekében 70 ezer, már oltásra regisztrált ember fog SMS-ben értesítést kapni, hogy az abban szereplő kód alapján időpontot foglaljon magának jövő hét hétfőre, keddre vagy szerdára. Ha a rendszer sikerrel vizsgázik, megfontolják az általános kiterjesztését a regisztráltakra – tették hozzá. További részleteket az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján ígérnek.