Ungár Péter: Ha Hende Csaba nem volna házas, magánéleti közeledésnek venném a rólam mondott szavait

Ungár Péter: Ha Hende Csaba nem volna házas, magánéleti közeledésnek venném a rólam mondott szavait

Hende Csaba (Fidesz) és Ungár Péter (LMP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy évvel az országgyűlési képviselőválasztások és az azt megelőző ellenzéki előválasztás előtt úgy tűnik, élesedik a verseny a szombathelyi központú Vas megyei 1-es számú választókerületben. Korábban is üzengetett egymásnak a Fidesz jelöltje, Hende Csaba és az egyik lehetséges kihívója, az LMP-s Ungár Péter, erről lapunk is beszámolt. Hende februárban azt mondta, hogy „én szorítok neki, hogy nyerje meg a baloldali előválasztást, mert hogy ha ő lesz majd a Fidesz jelöltjének az ellenfele, akkor a szombathelyiek nem tudnak rossz döntést hozni. Akkor két jó lehetőség közül tudnak majd választani”.

A Nyugat.hu számolt be Hende csütörtöki sajtótájékoztatójáról, amelyen ismét foglalkozott Ungár személyével. Az újrázni tervező fideszes honatya megismételte korábbi kijelentését, hogy „az Ungár család kiváló család, Péter meg egy nagyon felkészült, nagyon tehetséges ember”. Hende Csaba azzal folytatta, hogy „emlékszik azokra az időkre is, amikor Péter és az ő gyerekei együtt játszottak a kormányüdülőben, és nagyon jól megértették egymást”. A Nyugat.hu tudósítása szerint Hende annak szurkol, hogy Ungár győzze le a riválisait az előválasztáson, mert mindenki nyugodt lehet, „Ungár Péter a megfelelő pillanatban a jó gombot fogja megnyomni”.

A Nyugat-Dunántúl piacvezető független portálja megkereste a megszólítottat, Ungár Pétert is, aki elmondta a lapnak, hogy a kormányüdülős nyaralás, amit Hende említett, valószínűleg az első Orbán kormány idején történt. „Én akkor úgy hatéves voltam, és sem rá, sem a családjára nem emlékszem. Ami azonban biztos: édesapám és Hende nem voltak jó viszonyban.” Hozzátette, hogy „ezt a sok dicséretét – ha Hende Csaba nem lenne házas – magánéleti közeledésnek venném”. Ungár azt is mondta, hogy Hende képviselő őt dicsérő nyilatkozatait az ellenzéki előválasztásba való beavatkozás „rendkívül gyermeteg módjának” tartja.

Korábbi cikkünkben azt írtuk, várhatóan az egyik legnagyobb előválasztási párharcot hozó kerület a szombathelyi központú Vas megyei 1. körzet lesz. Bár a Nyugat.hu a már idézett cikkben azt írja, Hende Csaba és Ungár Péter „ellenfelek lesznek a közeledő országgyűlési választásokon”, ehhez azért a többi ellenzéki párt előválasztási jelöltjének is lesz egy-két szava. Hiszen bejelentkezett az indulásra Czeglédy Csaba a Demokratikus Koalíció (DK) részéről, és úgy tudjuk, hogy a Momentumnál két induló is szóba került, egyrészt Nagy Donát, a párt szombathelyi elnöke, másrészt az MSZP-től nemrég a párthoz igazolt László Győző alpolgármester. A Jobbik részéről pedig nem lenne meglepetés Balassa Péter regionális igazgató elindítása az ellenzéki előválasztáson.

Szintén a választókerületet érintő minapi hír, hogy a DK-s előválasztási jelölt a hét elején azt közölte, hogy egy nem regisztrált rendszámú gépkocsival követték ismeretlenek. Czeglédy Csaba szerint a Fidesz küldte rá megfigyelőit, akiket ő „a titkosszolgálatként” azonosított.

Hende Csaba 2018-ban majdnem 50 százalékkal nyerte a vasi 1-es körzetet. Akkor, három éve Ungár Péter Budapest 4. választókerületében (III. kerület) indult, 10,1 százalékot kapott, amellyel jócskán, majdnem három százalékkal felülmúlta az LMP országos átlagát (7,1 százalék), és kicsivel maradt csak el pártja fővárosi átlagos eredményétől (10,89 százalék). Ugyanakkor szembeötlő, hogy míg az LMP pártlistája 13,39 százalékot kapott Ungár ’18-as körzetében, addig Ungár mint egyéni jelölt ennél negyednyivel kevesebbet.

Bana Tibor (Közösen Vas Megyéért Egyesület, MMM, ex-Jobbik) viszont, aki korábban Szombathelyen (és a környező 11 településen) tervezett indulni éppen kedden jelentette be, hogy meggondolta magát, és inkább a Vas megyei 3-as körzetben (székhelye: Körmend) teszi próbára magát. Bana, aki 2018-ban a Jobbik listájáról került az Országgyűlésbe azt nyilatkozta a Magyar Hangnak, hogy „a szombathelyi körzetben sajnos nagyon rossz irányba ment el a kampány”. A független országgyűlési képviselő (a Jobbikból való kilépése után is megtartotta mandátumát, jelenleg a függetlenek között foglal helyet) szerint Szombathelyen „túlzottan személyeskedő hangnem lett jellemző”. Czeglédy Csabáról pedig azt mondta, hogy „a jelöltségével kapcsolatban joggal merülnek fel aggályok, nekem is vannak fenntartásaim”. Bana azt kihangsúlyozta lapunknak, hogy tiszteletben tartja, hogy a DK Czeglédyt jelölte, ám szerinte ez – a kormányváltás szempontjából – inkább visszahúzó erő.

Bana képviselő elküldte lapunknak a Závecz Research egy márciusi felmérésének egyik komponensét is, mely szerint a régi-új kerülete (korábban háromszor indult ebben, a Vas megyei 3-asban) második legnagyobb városában, Szentgotthárdon 42–41 százalékos arányban ő győzne a Fidesz képviselője és várható jelöltje, V. Németh Zsolt ellen. Csakhogy a választókerület Szentgotthárdon kívül még 126, jellemzően apró településből áll és a városok közül a legnagyobban, Körmenden 2019-ben – szűk többséggel – fideszes polgármestert és közgyűlést szavaztak meg a polgárok. (A körzet más városaiban, a már felhozott Szentgotthárdon és Vasváron is fideszes polgármestert választottak legutóbb.) 2018-ban a fideszes V. Németh Zsolt magabiztos, 64 százalékos eredménnyel nyerte el az országgyűlési mandátumot, melyben 1998 óta (korábban MDF-esként, 2006 óta fideszesként) mindig ő diadalmaskodott.

A már idézett Závecz-kutatás lapunknak megküldött részlete azt is tartalmazza, hogy Bana simán nyerné az ellenzéki előválasztást a körmendi központú körzetben ellenzéki ellenfeleivel szemben. A felmérés szerint Bana Tibor 39 százalékot kapna, Szombathely volt polgármesterét, Ipkovich Györgyöt (kétpárti, MSZP–DK jelölt) 24 százalék választaná, míg a Momentum jelöltjét, Pleva Dánielt meglepően kevesen, mindössze 1 százaléknyian szeretnék látni az ellenzéki előválasztás győzteseként. A közvélemény-kutatás általunk megismert részlete ugyanakkor kiemeli, hogy van 19 százaléknyi előválasztó, aki „más jelöltre adná a voksát, ha lenne rá lehetősége”. Ez így összesen 83 százalék (39+24+1+19), a fennmaradó 17 százalék a nem tudja, a nem válaszol és a biztosan nem szavazókat takarja. Más ellenzéki párt egyelőre nem jelentett be jelöltet ebben a választókerületben.

Bana képviselő fenti felvetéseinkre elmondta lapunknak, hogy „a városokban szorosabb eredményről beszélhetünk, míg a falvak jelentős részében nagyobb a Fidesz és V. Németh Zsolt előnye”. „Minden erőmmel azon leszek, hogy Szentgotthárdhoz hasonlóan minél több településen megváltozzon a helyzet” -jelentette ki. Kérdésünkre válaszolva a független országgyűlési képviselő elmondta, hogy Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa (MMM) ebben az új körzetében is támogatja.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.