Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Visszavonja a kormány a civil szervezetekről szóló törvényt

Szerző: | 2021. április 21., 10:26 | Belföld

Nagyméretű szívet formálnak a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetés résztvevői a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benyújtotta a kormány azt a törvényjavaslatot, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény – vette észre a Hvg.hu.

HIRDETÉS - AIP

Felidézik: az Európai Unió Bírósága tavaly nyáron találta az uniós jogokkal nem összeegyeztethetőnek a civil szervezeteket listázó törvényt. Az ítélet szerint a kormány hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be azzal, hogy nyilvántartásbavételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezeteknek; illetve hogy szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek esetében.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A kormány által most benyújtott törvényjavaslat utolsó paragrafusa szól az uniós bíróság által jogsértőnek talált Átláthatósági törvény hatályon kívül helyezéséről.

Mint írják, ezzel párhuzamosan új szabályt is bevezetnek. Minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt.

A törvényjavaslatot Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes nyújtotta be. Az iratból kiderül: a törvényjavaslat több paragrafusa az Alaptörvény alapján sarkalatosnak minősül, ezért elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának „igen” szavazata szükséges.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: civiltörvény, kormány, törvényjavaslat


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest