Fekete-Győr András: Mennie kell Paks II.-nek és az orosz kémeknek is

Fekete-Győr András: Mennie kell Paks II.-nek és az orosz kémeknek is

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Szél Bernadett független parlamenti képviselő Oroszország budapesti nagykövetsége előtt 2021. április 22-én. (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Oroszországi Föderáció Nagykövetének szóló tiltakozó levelet adott át a budapesti nagykövetségen Fekete-Győr András és Szél Bernadett csütörtökön. A Momentum elnöke és a független, de az ellenzéki előválasztáson a Momentum színeiben induló országgyűlési képviselő a csehországi botrány miatt fejezték ki nemtetszésüket, amelynek során kémtevékenység vádja miatt Csehország kiutasított 18 orosz diplomatát.

Fekete-Győr András és Szél Bernadett tartott közös sajtótájékoztatót tartott az orosz nagykövetség előtt, mielőtt átadták a tiltakozó levelet a nagykövetségen. A két ellenzéki politikus a levélben nemtetszését fejezi ki, amiért Oroszország „kémföldet akarnak csinálni Magyarországból”. Arra kérik Oroszországot, tartsa tiszteletben Magyarország nyugati szövetségi rendszerben elfoglalt helyét. Fekete-Győr úgy fogalmazott: „mennie kell Paks II.-nek és az orosz kémeknek is”.

Fekete-Győr András elmondása szerint ezt részben arra alapozták, hogy két orosz kém Magyarországról indulva hajtotta végre azt a csehországi merényletet, amely miatt a hétvégén 18 diplomatát kiutasítottak Csehországból. (Csütörtökön újabb orosz diplomatákat utasított ki Prága. – a szerk.) Azt, hogy közülük ketten Budapestről utazhattak Csehországba, a Bellingcat oknyomozó portál írta meg.

A cseh hatóságok szerint a diplomaták az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak, és erősen megalapozott a gyanú, hogy szerepük volt a dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.

A Momentum elnöke szerint ez is annak a jele, hogy Magyarország orosz kémfészekké vált. Továbbá szerinte az orosz vezetésű Nemzetközi Beruházási Bankon keresztül is orosz kémeknek ad helyet Magyarország. Paks II. építésével pedig „olyan irgalmatlan mennyiségű orosz hitelbe verjük magunkat, amit nyögni fogunk az elkövetkező évtizedekben”, miközben a politikus szerint 2032 után nem lesz szükség Magyarországon atomenergiára. A Momentum elmondása szerint olyan nyugati országot építene, amely megújuló energiaforrásokra támaszkodik, és 2050-re karbonsemleges lesz, ezért ha ő lesz a miniszterelnök 2022-ben, a Paks II.-ről szóló szerződést felül fogják vizsgálni, és a Nemzetközi Beruházási Bankot „kirúgják” Magyarországról. – Mi nem kérünk a keletből, nyugati ország akarunk lenni, és azok is leszünk – mondta.

– Ha hagyjuk tovább növekedni a keleti befolyást, Magyarország szuverenitásából semmi nem marad. Magyarország nem lesz önálló ország. Ha eladósodunk, szuverenitásunk sincsen. Ha egy ilyen kis országot anyagilag teljesen gyarmatosítanak keleti diktatúrák, nem fogunk tudni olyan döntéseket hozni, ami a mi érdekünk, vagy európai politikai közösségünk érdeke – mondta Szél Bernadett is. Kitért arra: egyre nő a kiszolgáltatottság, és egyre több a titok a keleti diktatúrákkal kapcsolatban. A Paks II.-vel kapcsolatos hitelszerződésről még szavazott az Országgyűlés, míg a Budapest-Belgrád vasútvonal szerződései szerinte érthetetlen módon titkosak a lakosság előtt. Szél Bernadett azt is hozzátette: a magyarok kétharmada a mérések szerint megújuló energiát akar. Szerinte a kormány az említett projektekben rejlő korrupciós lehetőségek miatt lépett a mostani útra, és tartozik társadalmi, szakmai, valamint politikai vitával arról, hogy milyen energiastratégiát akarunk, és hogyan tudunk alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.