Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Karácsony Gergely: Zöld és szociális fordulatra van szükség

Szerző: | 2021. április 22., 11:36 | Belföld

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zöld és szociális fordulatot sürget Magyarországon a főpolgármester, mondván, az emberhez méltó élet és az ilyen élethez való esély biztosítása előrébb való, mint „az úgynevezett pénzügyi piacok érdeke”.

HIRDETÉS - AIP

A Föld napja alkalmából közösségi oldalán közzétett videójában Karácsony Gergely kiemelte: a klímavédelem, környezetvédelem kérdésében sokat lehet tanulni Ferenc pápától, aki szerint a klímaváltozással és a környezet pusztításával szemben „csak akkor tudunk hatékonyan fellépni, ha egyszerre harcolunk a szegénységgel és a szociális problémákkal is”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A politikus szerint most, amikor egy éve élünk a járvány árnyékában, és elérhető közelségbe került, hogy az élet visszazökkenjen a rendes kerékvágásba, el kell dönteni, „ott akarjuk-e folytatni, ahol a járvány előtt abbahagytuk, vagy képesek leszünk” változni és változtatni, új normalitást teremteni. „Én ebben az új normalitásban, a dolgok másfajta menetében hiszek” – szögezte le, hozzátéve, fenntarthatóbb és emberségesebb politikára van szükség a világon és Magyarországon is. Úgy vélte, a járvány „halogathatatlanná” tette a rendszerszintű változtatásokat.

Mint mondta, az embert kell a cselekvés középpontjába állítani, az ő biztonságát, egészségét, jólétét és jól-létét, de az „ember” nem jelentheti a kiváltságos keveseket. „Zöld és szociális fordulatra van szükség Magyarországon, mert ez az országunk legjobb esélye” – mondta, hozzátéve, hogy ennek a fordulatnak arról a világnézetről kell szólnia, „amely nem hajlandó elfogadni, hogy a gyerek sorsának el kell dőlnie születése pillanatában, hogy az emberhez méltó élet és az ilyen élethez való esély biztosítása előrébb való, mint az úgynevezett pénzügyi piacok érdeke”.

Úgy vélte, a zöld és szociális szemléletet a nagyvárosokban kell érvényre juttatni, ezt kezdték el Budapesten is. Felidézte, a budapesti klímastartégiában meghatározták, mit kell tenni annak érdekében, hogy 2030-ig a klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátást 40 százalékkal csökkenteni lehessen a fővárosban 2015-höz képest, és mérsékelni lehessen a klímaváltozás már elkerülhetetlenül jelentkező hatásait. Hangsúlyozta: a klímavédelem szempontjait minden fővárosi beruházásban érvényesítik, élhető és zöld várost teremtenek, amely a vas és beton helyett az emberekről szól.

(MTI)

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Föld napja, Karácsony Gergely, klímavédelem, környezetvédelem


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest