Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Ömölhet az uniós pénz a helyreállítási alapból, de vannak hiányosságok a magyar tervben

Szerző: | 2021. április 22., 19:16 | Belföld, EU

Orbán Viktor (Forrás: a miniszterelnök Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus okozta gazdasági válság kezelésére mintegy 5800 milliárd forintot kaphat a magyar kormány az Európai Unió Helyreállítási Alapjából. A magyar kormány, a többi uniós tagállamhoz hasonlóan, 2021. április végéig készíti el a helyreállítási tervet, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken tárgyal erről Brüsszelben az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel.

HIRDETÉS - AIP

A válságkezelésre szánt pénzek nagy részét az építőiparban költenék el, de az energetikával és digitális szolgáltatásokkal foglalkozó cégek is készülhetnek a pályázatokra, egy jelentős vasúti- és HÉV-kocsi-beszerzést is ebből a keretből finanszíroznának, és az orvosok fizetésemelésére is innen jutna pénz.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Igazából azonban csak április 14-én megjelent részletes tervből derült ki, hogy a kormány a kilenc komponensre, köztük az energiára és az azon belüli intézkedésekre pontosan mennyi forrást szán. Az energiával kapcsolatos rész a teljes összeg mintegy 10 százalékáról, 493 milliárd forintról szól, de a Magyar Természetvédők Szövetségének véleménye szerint három fő területen vannak súlyos hiányosságok ebben a részben.

Szerintük az energiahatékonyság, a hazai lakóépületek energetikai felújítása és támogatása teljes mértékben hiányzik a tervből, tehát a magyar háztartások most sem kapnak segítséget ahhoz, hogy támogatott beruházásokkal csökkenthessék energiafogyasztásukat.

További megállapításuk, hogy a helyi gazdaság erősítésére, az energiaszegénység csökkentésére és klímavédelmi célok teljesítésére egyaránt alkalmas (megújuló) energiaközösségek támogatása jó ötlet, de ezek körét jelentősen bővíteni kellene. Ezzel szemben a hálózatra termelő nagy naperőművek túltámogatását el kell kerülni – írják a lapunknak eljuttatott közleményükben. 

Végül az elektromos fűtés támogatását is elhibázott koncepciónak tartják, ezzel a kormány lyukas zsákba öntené a pénzt, mivel energiapazarló, szigeteletlen házakat fűtenének nem hatékony módon. Ezt nem szabad támogatni, pláne nem 100 százalékos támogatással – szögezi le az MTVSZ. 

HIRDETÉS - AIP

Címkék: energetikai felújítás, helyreállítási alap, Orbán Viktor, Ursula von der Leyen


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest