Müller Cecília: A kismamák ne regisztráljanak a Sinopharm vakcinára

Müller Cecília: A kismamák ne regisztráljanak a Sinopharm vakcinára

Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Fontos állomáshoz érkezett az oltási program, pénteken megnyílt az online oltási időpontfoglaló-rendszer – mondta el György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki „tájékoztatóján”. – Április 26-tól 28-ig lehet időpontokat foglalni a kórházi oltópontokra, a Sinopharm kínai vakcinára, amelyből az előttünk álló hétvégén 600 ezer adag érkezik, ennek fele kerül a háziorvosokhoz, a fele pedig a kórházi oltópontra – tette hozzá. Az államtitkár kérte, senki ne foglaljon egyszerre a kórházban és a háziorvosnál is időpontot, mert azzal valaki más elől veszi el a helyet.

– Az oltási program lehetővé teszi az óvatos nyitást – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hozzátette, péntektől elrendeli a tömeges oltást, hogy még gyorsabban haladjon a „vakcináció”.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, a járványnak nincs vége, a védelmi intézkedésekről nem szabad elfeledkezni. A napi adatokról szólva elmondta, 3 427 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 764 394 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 208 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 474 147 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 264 039 főre csökkent. 7 177 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.

– Egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget, de az ellenanyagtermelés elindul, és a sejtes immunitás is segíthet a vírus elleni harcban, így már egy dózissal is esélyt adtunk magunknak, hogy enyhe formában essünk át a fertőzésen – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette, a Sinopharm vakcinájától azt várják a szakemberek, hogy „elnyúltabb” védelmet biztosít, és a mutánsok ellen is hatékony. A vizsgálatok ugyanakkor még zajlanak, és csak visszatekintve mondhatjuk meg, hogy meddig hatékony egy-egy vakcina, és kell-e majd esetleg harmadik oltás belőle – fejtette ki.

– A várandós kismamák ne foglaljanak időpontot a Sinopharm vakcinával való oltásra, ők a Pfizer oltóanyagát kaphatják csak – kérte a tiszti főorvos.

A nyitás kapcsán Müller Cecília elmondta, bár mindenki örül a lazításnak, senki se feledkezzen meg az egyéni felelősségről. – A nyitás csak az átoltottságnak köszönhető, de a vírus jelen van, ezért a szabályokat mindenki tartsa be – ismételte meg.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elárulta, jelenleg a használt vakcinák közül egyedül a Pfizer oltóanyaga teszi lehetővé, hogy 16-18 éveseknek is beadják. Ugyanakkor már több egyéb vakcina is készül a fiatalok, gyerekek számára, ezek közül nem egy már a harmadik klinikai fázisnál tart.