Tömeglélegeztetőgép-prototípus az Óbudai Egyetemen

Tömeglélegeztetőgép-prototípus az Óbudai Egyetemen

Lélegeztetett beteg a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok súlyos állapotú koronavírus-fertőzött életét mentheti meg annak a magyar fejlesztésű lélegeztetőrendszernek a prototípusa, amelyet az Óbudai Egyetemen fejlesztettek ki. Az egyetem pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő - személyre szabott - lélegeztetésére használható, akár kórházi körülményeken kívül is.

Az Óbudai Egyetemen - mérnökök, orvosok, fizikusok, matematikusok közreműködésével - tavaly indult MassVentil projekt keretében valósult meg a tömeg-lélegeztetőrendszer mobilizálható, könnyen szállítható prototípus változatának (konténeres megoldás), valamint a tesztkörnyezetének a kialakítása, és már tesztelték is a berendezés működését.

Az egyetem közleménye szerint a tömeg-lélegeztetés az egyéni lélegeztetés hagyományos módját egészíti ki új funkciókkal, ellentétben a járvány első hullámánál kialakított úgynevezett társlélegeztetés koncepciójával. A tömeg-lélegeztetőrendszer az egységesített szoftvermegoldásaival az orvosi munka hatékonyságát is növeli: egyszerre több páciens hatékony monitorozására ad lehetőséget. Egyben védi a szakszemélyzet egészségét azzal, hogy a kilélegzett levegőt a pácienstől automatikusan elszállítja és megszűri - írták. (MTI)

Címkék: koronavírus