Újra akcióba lendült Szekszárd fideszes polgármestere

Újra akcióba lendült Szekszárd fideszes polgármestere

Ács Rezső a polgármesteri hivatalban (Forrás: Ács Rezső/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Annak hírére, hogy a kormány szeptemberig meg akarja hosszabbítani a veszélyhelyzetet, ami egyben a polgármesterek egyeduralkodásának meghosszabbítását is jelenti, Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere máris nagyobb fordulatszámra kapcsolt – írja Facebook-bejegyzésében Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd Egyesület vezetője, ellenzéki önkormányzati frakcióvezetője, a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnöke.

Pénteken a frakcióvezetők ugyanis kézhez kaptak egy olyan határozati javaslatot, melyben a polgármester újra akarja osztani a bizottsági és a felügyelőbizottsági helyeket. – Az indoklás szerint az a célja, hogy jobban tükrözze a bizottságok összetétele a választási eredményt. Ezt Ács Rezső úgy képzeli, hogy a jelenlegi – a pandémián kívüli hónapokban hatékonyan működő – 5 bizottság helyett csak 3 bizottságot akar – magyarázza a helyzetet Bomba Gábor. 

A polgármester egyébként a bizottsági struktúrával kapcsolatban küldött megkeresésében indoklásképpen azt írta, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltért az öt állandó bizottság léte, és szerinte három bizottságba a Fidesz-KDNP képviselői nem kerülhettek be. A polgármester úgy gondolja, gazdaságossági számítások is igazolják, hogy kevesebb bizottság legyen. Szerinte a jelenlegi bizottsági struktúra évi 32 millió forint többletköltséget jelentett a városnak, és többletmunkát is eredményezett. 

Mindenesetre az új javaslat értelmében a gazdasági bizottságba 3-3 főt delegálhatna az ÉSZ és a Fidesz, a 7. tagot pedig a polgármester jelölné. Bomba Gábor szerint ez garantálja, hogy a legfontosabb bizottságban fideszes túlsúly legyen. A humán bizottság esetében a 3-3 fő mellett a 7. tagot az ÉSZ-nek és a Fidesz frakciónak közösen kellene jelölnie.

A szociális bizottság elnökét pedig máris megnevezte Ács Rezső Zaják Rita tanácsnok asszony személyében. Ide 2-2 főt delegálhatna csak az ÉSZ és a Fidesz frakció is, a 6. tagot Zaják Rita, a 7.-et pedig Ács Rezső nevezhetné ki Az egyesületi vezető szerint ez a felosztás azt jelenti, hogy ebben a bizottságban csak dekorációnak ülne 2 ÉSZ-es tag, a többi helyet a Fidesz jelöltjei töltenék be.

Összességében tehát a jövőben lenne 2 fideszes és egy vagy semleges, vagy folyamatosan patthelyzettel küzdő bizottság. Mint Bomba Gábor emlékeztet, a 2019-es önkormányzati választásokon 6 helyet szerzett a Fidesz és 8-at az ÉSZ, márpedig ez a bizottsági struktúra nem adja vissza ezt az arányt.

A polgármesteri levélben az is szerepel, hogy amennyiben hétfő 10 óráig nem reagálnak a többiek az előterjesztésre, akkor az alpolgármester és Zaják Rita tanácsnok asszony véleményének kikérése mellett dönt Ács Rezső.